NASTAVLJAJU SE DOBRI TURISTIČKI REZULTATI
Nekoliko dana praznika, predsezonska putovanja i odlično vrijeme, u svibnju je u Kaštela dovelo 5891 gosta, koji su ostvarili 21198 noćenja, što je po broju dolazaka za 50 posto više, a u broju noćenja 65 posto više nego u svibnju prošle godine. Rezultati su to koje smo dobili iz Turističke zajednice grada Kaštela i sustava eVisitor, a odnose se na komercijalni – kategorizirani smještaj.

Tijekom mjeseca svibnja najveći broj noćenja ostvarili su gosti iz Njemačke 19 posto od ukupnog broja gostiju, potom domaći gosti s 12 postotnim udjelom, gosti iz Poljske, Francuske i  Velike Britanije sa po devet posto, Finske sa udjelom od šest posto i drugi.

Prema tim istim podacima, u razdoblju od 1. siječnja do 31. svibnja u kaštelanskom komercijalnom smještaju boravilo je ukupno 12304 turista i ostvareno je 43173 noćenja, što je za 52, odnosno 46 posto više nego u istom razdoblju lani.
Najveći broj turista, u svih prvih pet mjeseci, bili su domaći gosti sa 26 posto, gosti iz Njemačke s 12 posto, iz Poljske i BIH s osam posto, Francuske sa šest posto i drugi.

DOLASCI I NOĆENJA 2018 /2017, KOMERCIJALNI - kategorizirani SMJEŠTAJ

Dolazak i noćenja gostiju u nekomercijalnom smještaju i smještaju za uži rod službeno se ne evidentiraju, no u TZ raspolažu podacima prema kojima u ovom dijelu iznajmljivanja u gradu postoji više od 1000 ležajeva.
Dio tih gostiju plaća boravišnu pristojbu, a dio je oslobođen plaćanja, a prema neslužbenim podacima u ovom segmentu turističke ponude tijekom svibnja je ostvareno 546, a tijekom prvih pet mjeseci 1966 noćenja.

DOLASCI I NOĆENJA 2018 /2017, NEKOMERCIJALNI - nekategorizirani  SMJEŠTAJ

- Značajno  povećanje i dolazaka i noćenja u svibnju najavljuje još jednu izvrsnu turističku sezonu i podsjeća nas na što bolju pripremu. Broj novoregistriranih iznajmljivača i dalje raste, a u ovom trenutku imamo evidentirano u komercijalnom smještaju cca 8500 kreveta od toga cca 500 u hotelima, hostelima i planinarskom domu, a ostalo je u domaćinstvima – kratko je komentirala rezultate direktorica Turističke zajednice Nada Maršić.


KOMENTARI: