hren

SPOJ TRADICIJE I SADAŠNJOSTI
Prva nedjelja nakon blagdana Svetog Ante, ili kako se naziva među domaćim stanovništvom, Osmina svetog Ante i ove je godine na poseban način obilježena u selu Opor, među članovima brojnih obitelji Botić.

Pod granama stoljetnih stabala i uz ostatke nekadašnjih domova svojih predaka, okupili su se Botići i njihovi prijatelji iz okoline, ali i udaljenijih mjesta pa i kontinenata, kako bi uz zajedničku molitvu, trpezu, pjesmu i zabavu, sačuvali dio svoje tradicije, a sve u organizaciji Udruge za revitalizaciju sela Opor – Botići.

Cijelo događanje započelo je u mjesnoj crkvi, zajedničkom procesijom i misom koju su vodili fra Frane Vugdelija, župnik iz Prgometa i župnik Kaštel Novog don Dario Čorić.
Nakon mise, događanje je nastavljeno zajedničkim druženjem, u kojem nije nedostajalo ni razgovora ni pjesme, od hitova do tradicijske ojkavice.
Kako to biva na zajedničkim druženjima Botići su se ogledali i u nekim zanimljivim „sportskim“ disciplinama pa su tako najmlađi skakali u vrećama, muškarci su se utrkivali noseći žene i prijateljice na leđima, a u potezanju konopa ogledale su se žene rođene u obiteljima Botića protiv onih koje su udajom postale Botić. Pobjednici su bili manje važni, no za većinu njih ipak su bile pripremljene zanimljive nagrade koje su osigurali neki od sponzora ovog okupljanja.

- Punih devet godina organizirano radimo na revitalizaciji sela Opor i nadamo se da ćemo za sljedeću, jubilarnu desetu godinu, pripremiti nešto posebno. Uz naša druženja, u kojima njegujemo tradiciju ovog kraja i Dane Luke Botića, koje godinama uspješno organiziramo zajedno s Gradom Đakovo, pokrenuli smo i projekt uređenja stare škole, koji bi, ako osiguramo financije, mogli završiti za približno četiri godine. Tim projektom, koji je težak oko 350 tisuća kuna, imali bi Dom Luke Botića, koji bi bio namijenjen i za kulturno i za turističko djelovanje. U cijelu priču uključili smo i Grad Kaštela, razgovaramo sa Županijom, obratili smo se Gradu Zagrebu... nadamo se da ćemo uspješno zatvoriti potrebnu financijsku konstrukciju – kazao nam je ovom prigodom, o dijelu planova Udruge, njen predsjednik Joško Botić.

Botići su ujedno već i u pripremama za ovogodišnje Dane Luke Botiće, koji se održavaju u Kaštelima i Đakovu u kolovozu, a rade, između ostalog, i na ideji o postavljanju biste Luke Botića ispred zgrade kaštelanske gimnazije.

I ovogodišnjim okupljanjem, članovi obitelji Botić još jednom su pokazali da ljubav i poštivanje ognjišta svojih starih, sve različitosti današnjeg života stavljaju u drugi plan, a očuvanje makar malog dijela svoje povijesti vrijedan je zajednički cilj koji se nastoji dostići.

Foto: S. Acalija


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij