hren

RADIONICA O POLJOPRIVREDI I KLASTERIZACIJI
Iako je iza njih značajno iskustvo rada na terenu, kaštelanski poljoprivrednici imali su cijeli niz pitanja koja su, ove srijede u prostoru atrija dvorca Vitturi u Kaštel Lukšiću, postavljali stručnjacima iz institucija i udruga na radionici „Znanjem do ploda“, koju je organizirala udruga maslinara Mastrinka.

Kaštelanski vinari i vinogradari, maslinari i uljari, cvjećari, proizvođači ljekovitog bilja... kao i oni koji to tek imaju namjeru postati, kroz druženje i u domaćoj atmosferi, dobili su konkretne odgovore na svoja pitanja, a nova saznanja primjenit će u svom svakodnevnom radu.

A nakon ugodnog i neobaveznog druženja i razgovora, gosti su imali prigodu upoznati se i s klasterizacijom te projektom BACAR, na okruglom stolu pod nazivom "Klasterizacija u području lokalne hrane - Kaštela“. Goran Pavlov i Zrinski Pelajić, eksperti za uspostavu klastera u Kaštelima, sudionike okruglog stola upoznali su s  općenitim značenjem klasterizacije, kaštelanskim triple – helix klasterom, uspostavljanjem klastera turizma, kreativnih industrija i posebno klastera lokalne hrane. Kako je naglašeno, cilj klastera lokalne hrane je okupiti proizvođače lokalne hrane, otkupljivače, restorane, lokalnu upravu, institucije i ostale koji če, kroz partnertvo surađivati, razmjenjivati znanja i iskustva, kreirati zajedničke proizvode i tako podići kvalitetu lokalne ponude.

Ovo zanimljivo druženje udruga Mastrinka organizirala je u suradnji s Institutom za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu, Savjetodavnom službom, razvojnom agencijom Rera, društvom Bijaći, srednjom školom Braća Radić, agencijom RERA SD i Znanstvenim centrom izvrsnosti za bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja.

Foto: Luka Ištuk


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij