hren

UGODNI SUSRET SA SLOVENSKIM JEDRILIČARIMA
Da gosti, koji jednom dođu u Kaštela, često ponovo dolaze u ovaj grad, odavno je poznato, a ta činjenica često se potvrđuje i danas, baš kao na primjeru slovenskih jedriličara, koji dva puta godišnje, duži niz godina, svrate do Kaštela.

Njih desetorica, iz možda najljepšeg kraja Slovenije, Slovenskih gorica i mjesta Šentilja, koji je za one koji ne znaju, 15-ak kilometara udaljen od Maribora, već 13 godina organizirano jedre po Jadranu i upoznaju ljepote hrvatskih otoka i obale.

- Prvih godina donijeli bi plan puta i nastojali ga se pridržavati i to nam je stvaralo ponekad opterećenje, sve nešto na brzinu, treba ovo, treba ono... No, ovih posljednjih godina, kako smo mnogo toga naučili o hrvatskim uvalama, otocima i obali pa često kažemo da o tome znamo više nego mnogi Hrvati, krenemo na put bez planirane rute, jednostavno plovimo gdje nam se svidi, odnosno gdje je vjetar tu smo mi – kazao nam je u razgovoru jedan od njih, Zlatko Kauran.

Osim što vole jedriti pa dva tjedna godišnje, jednom krajem lipnja, a drugi put početkom jeseni, iznajme jedrilicu i plove Jadranom, njihova putovanja imaju i druge ciljeve.

- Nije nam cilj samo jedrenje, već i upoznavanje krajeva gdje dolazimo, njihovih ljepota, povijesti i kulture, da nešto naučimo, ali i da posjetimo prijatelje, koje ovdje imamo – ustvrdio je Kauran

Tako oni svake godine svrate u Kaštela, kako bi posjetili svog velikog prijatelja, lukšićkog slavuja Nedu Kovačeva, s kojim se druže već više od 30 godina.

- S Nedom smo se upoznali još prije rata, na Drveniku Velom i naš prvi susret prošao je u cjelonoćnoj pjesmi. Od tada do danas redovno se posjećujemo pa tako i Nedo dođe svake godine nama u goste, povede i svoje sugrađane te u našem mjestu organiziramo Kaštelansku večer, s kaštelanskom spizom i pjesmom –  nastavlja nam pričati ovaj Slovenac, koji je sa svojim prijateljima prije dvije godine izdao knjigu s putopisima o Jadranu.

Kao što mnogo znaju o hrvatskim otocima, ovi Slovenci mnogo znaju i o Kaštelima. Kada smo ih pitali da nam navedu tri stvari ili pojave koje im se u Kaštelima najviše sviđaju, veoma brzo su odgovorili, no na pitanje što im se u Kaštelima ne sviđa i što bi mijenjali, trebalo im je vremena da navedu tek jednu stvar.

- Ono što nam se sviđa... pa prvo ljudi i njihova otvorenost, drugo je more Kaštelanskog zaljeva koje je u posljednje desetljeće potpuno čisto i biljke na Kozjaku koje su odlične za pravljenje travarice. Što bi promijenili... prije je bio problem s gužvom u prometu, ali sada je tu brza cesta, pa eto jedina stvar koja nam nekad zasmeta, kada kasno legnemo pa nam ujutro u 5 sati avion zabuči poviše glave – s osmijehom nam je odgovorio Kauran i objasnio kako ih je s biljkama na kozjaku koje je spomenuo, upoznao njihov drugi dragi prijatelj, pokojni Vinko Coce.

Ispričali su nam ovi Slovenci, koje smo upoznali kada su s Nedom Kovačevim sudjelovali u obilježavanju Dana hrvatske državnosti pred spomenikom Franji Tuđmanu u Kaštel Lukšiću, kako mnogi njihovi prijatelji za odmor s obiteljima upravo biraju Kaštela i kako svi iz Kaštela kući nose lijepe uspomene.

S novim poznanicima imali smo još popriličan broj tema za razgovor pa i temu o razlici između kaštelanskih i slovenskih vina, jer je jedan od ovih gostiju i priznati slovenski vinar ili temu o međunarodnim dječjim igrama, koja im je posebno bliska. No, to smo ostavili za neki drugi put kada se ponovno sretnemo. Ili na kaštelanskoj obali ili u Slovenskim goricama.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij