hren
 

PROBLEMI S NEDOSTATKOM PROSTORA
Radovi na proširenju zračne luke u Resniku, veliki broj putnika koji zrakoplovima stižu u Kaštela, nedostatak prostora za parking i zaustavljanje upravo zbog radova koji se izvode, ali i neki drugi čimbenici proizašli iz ponašanja, uređenja odnosa i svakodnevne „borbe“ za nekakvom zaradom, ove su sezone rezultirali činjenicom da je jedno od najopasnijih prometnih područja na staroj cesti u Kaštelima, raskrižje s Putem Divulja, južno od zračne luke.

- Dugo vremena semafori nisu radili, kolničke trake zauzete su automobilima, kako legalnim taksi vozilima i onima u vlasništvu rent a car agencija, tako i ilegalnim taksijima,  iz dana u dan izbjegavaju se opasne situacije, a ponekad je normalno prometovanje potpuno onemogućeno. Mislimo da je vrijeme da netko ukaže na svakodnevno ludilo na tom raskrižju, jer teško je za povjerovati da još nije nitko nastradao. Taksisti, uglavnom ilegalni, vuku za rukav nesretne turiste, turisti se ukrcavaju kako u te taksije, tako i u rent a car vozila, nasred raskrižja. U posljednjim danima, gradski autobus nekoliko puta nije stao iskrcati putnike jer je označena autobusna postaja bila puna vozila, a vozač autobusa nije želio stati nešto dalje, što je protivno propisima.. Ovakvo stanje je i ujutro i usred dana i poslijepodne... – pritužbe su jedne naše sugrađanke koja tim raskrižjem prolazi svakodnevno, a iste ili slične situacije opisuju svi oni koji tim raskrižjem prometuju.

U Policijskoj upravi Splitsko-dalmatinskoj upoznati su s navedenim stanjem i najavili su uspostavljanje stanja sigurnosti.

- Upoznati smo  navedenom problematikom, gdje dijelom zbog  izvođenja obimnih građevinskih radova i nepostojanja kvalitetnih alternativnih rješenja u potrebnom obimu, kada su u pitanju transferi putnika, dolazi do opisanih problema.  U konkretnom slučaju policija će, u okviru svoje nadležnosti,  poduzeti mjere i radnje u cilju sankcioniranja nepropisnog ponašanja, te uspostave stanja sigurnosti   u cestovnom prometu na navedenom području – kazali su u Policiji.

I kako su najavili, tako su odmah i učinili pa su policijski službenici u srijedu prijepodne uredovali na raskrižju, upozoravali vozače te izdali nekoliko prekršajnih naloga. U međuvremenu u funkciji je i semafor, koji na određeni način olakšava protočnost prometa pa bi cijela situacija trebala biti nešto povoljnija.

Napomenimo da će radovima u zračnoj luci biti rekonstruitan Put Divulja, izgrađen rotor na navedenom raskrižju i rekonstruirani postojeći priključci na prometnicu. Zračna luka imat će novi autobusni terminal, parking za 50 autobusa i 900 ostalih vozila, prostor za rent a car agencije i druge sadržaje pa će time ovosezonski problemi i prometni nered otići u povijest. Naravno za to će građani ipak, u potpunosti trebati pročekati do sljedeće sezone.


KOMENTARI: