hren
 

VANJA BEZJAK I BRUNO ALLORO O SVOJIM PEKARSKIM PROIZVODIMA KOJI SU BEZ KONZERVANSA I UMJETNIH BOJA
Vanja Bezjak i Bruno Alloro svoju zajedničku ljubav, prenijeli su i na svoj posao. Riječ je o domaćim  pekarskim proizvodima koja prave po staroj francuskoj recepturi od raženog i pšeničnog brašna iz mlina, a uz mljeveno brašno koriste i cjelovito zrno. Njihovi proizvodi su bez konzervansa i umjetnih boja,  u koje dodaju i specijalne dodatke poput oraha, lješnjaka, badema, gorgonzole, vina, pršuta, sira, maslina, rajčica i slično. Uz devet vrsta kruha i bagete, prave mufine, brioše i tartove punjene čokoladom i raznim voćem.

Nova pekara, pod nazivom „Zrno ljubavi“, nalazi se u Kaštel Gomilici na adresi Fra F. Careva 16 u kojoj su trenutno zaposlena samo dva djelatnika, a to su upravo vlasnici pekare, Vanja i Bruno. Sve svoje vrijeme provode u pekari, radeći dvokratno, radnim danima od 8 do 12 sati te od 14.30 sati do 17 sati i subotom od 8 do 13 sati. Vanja je zadužena za prodaju i marketing, a Bruno pravi kruh i peciva. Taj zanat naučio je od djeda i bake te je Bruno četvrta generacija u obitelji koja se donedavno bavila pekarskim poslom u Francuskoj, a sad je svoj posao prebacio u Kaštela.

- Radimo po staroj metodi i francuskoj recepturi. Koristimo brašno iz mlina iz Žrnovnice bez ikakvih aditiva i umjetnih bojila. Taj kruh može stajati četiri do pet dana, ako se dobro zamota u pamučnu krpu i spremi u vrećicu - ispričala nam je Vanja i napomenula kako idu na zdravu priču. Zadovoljan svojim pekarskim proizvodim, u priču se na engleskom jeziku, uz po koju hrvatsku riječ, uključio i Bruno te rekao kako jako voli ovaj kraj.

Svoj zanat je ispekao u Francuskoj, radeći u pekari deset godina. Neko vrijeme je radio i živio u Kanadi, potom ga je život odveo u Split gdje je radio u tvornici Bobis. Odlazeći poslom u Zagreb upoznao je svoj Vanju i tada je već znao da želi ostatak života provesti s njom. Svoju ljubav prema pekarstvu je prenio i na nju te su željeli imati svoju pekaru. Odlučili su doći u Kaštela jer je Split, kako je kazao Bruno, veliki grad s puno ljudi, a oni su željeli mirno mjesto gdje će pokrenuti svoj privatni posao.

U svojoj pekari „Zrno ljubavi“ imaju dvije vrste bageta i devet vrsta kruha, od kojih su neka u tri gramaže, no niti jedan ne prelazi 600 gr. Koriste raženo brašno od cjelovitog zrna, pšenično brašno te fino mljeveno pšenično brašno, isto tako, po staroj recepturi, Bruno radi svoju fermentaciju – kazala je Vanja i pojasnila od čega je koji kruh.

- Imamo raženi kruhu kojem je 70 posto raži, jako pogodan za ljude sa dijabetesom i one koje imaju gastro probleme. Potom mornarski kruh, 85 posto pšenice i 15 posto raži koji radimo u tri gramaže, tako da imamo i mornarski baget te ujedno i bijeli baget koji se sastoji od pšeničnog bijelog brašna, a zbog prirodne fermentacije koja je u tom bagetu, on je krem boje. Zatim, integralni kruh sa 60 posto pšeničnog brašna od cjelovitog zrna pšenice. Imamo razne kruhove u kojima su specijalni dodaci, poput, oraha, gorgonzole, vina, pršuta, sušenih poma, maslina i drugih sastojaka – kazala je Vanja.

- Kruh s crnim vinom u koji ide 70 posto domaćeg vina, domaćeg pršuta u kockicama i konfi od kapule kojeg Vanja sama radi uz domaću kvasinu. Kruh Delicio sa smokvom te kozjim ili ovčijim sirom mješan s kravljim te badem i lješnjak, potom  kruh s crnim maslinama pod nazivom Crno zlato. U ponudi imamo i pogaču Sunce Dalmacije koja je u obliku sunca, a sastoji se od sušenih poma, crnih maslina i začinskog bilja te premazom od maslinovog ulja- rekla  je Vanja  i zadovoljno istaknula kako je ova pogača super za marendu ili za ovo vrijeme navijanja kad su utakmice te da ide odlično uz vino. Kralj među njihovim kruhovima  je kruh  Zrno ljubavi u koji ide gorgonzola i orah,  u kojem ima čak po 10 posto svakog sastojka - ispričala je Vanja dok je u nekoliko navrata odlazila do pulta kako bi poslužila kupce, među kojima je bilo onih koji su s oduševljenjem birali domaći kruh, do onih radoznalih koji su samo željeli vidjeti što to ima u ponudi „Zrno ljubavi“.

Svaki njihov kruh ima oznaku na sebi, poput srca i sidra, po tome je prepoznatljiv. Uz kruh, kako smo kazali, u ponudi imaju i peciva. Brioše sa čokoladom i šećerom te s voćem i kremom od vanilije, potom  kekse sa maslacem, prazne i punjene čokoladom . Male čoko kekse, američke kekse, mufine i flan parisien, tartove s jabukom te kremom od badema, s kruškom ili marelicom, te s vanilijom i voćem po želji.

Vanja i Bruno, kako su i sami kazali, za početak žele vidjeti što se ljudima najviše sviđa jer u dogledno vrijeme žele proširiti svoju ponudu i to ovisno o godišnjem dobu. Tako da bi na zimu trebali imati peciva s kulenom i kobasicama. Već su ostvarili suradnju s jednom „bio“ trgovinom u kojoj će se prodavati njihovi proizvodi, a njihovi pekarski proizvodi se mogu  raditi i po narudžbi.

Kontakt na koji se možete obratiti je 095/516-2191 ili na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili ih možete potražiti na facebook stranici „Zrno ljubavi“.

Foto: Luka Ištuk (PGK)


KOMENTARI: