hren
 

BOGATSTVO TRADICIJE I PROMOCIJA KAŠTELA
Đakovački vezovi manifestacija je koja iz godine u godinu okuplja sve više čuvara tradicijske i folklorne baštine pa su tako upravo završeni 52. Đakovački vezovi  na ulice ovog slavonskog grada doveli  60 folklornih skupina s više od tri tisuće sudionika iz svih krajeva svijeta, pedesetak kočija i više od stotinu  konja, a među njima ove se godine po prvi put našla i kočija s konjima koji su stigli iz Dalmacije, i to kočija kaštelanskog ljubitelja konja, Živka Kapova.

Puna dva sata trajao je mimohod centrom Đakova u kojem je prikazan folklor iz raznih krajeva Hrvatske, ali i više europskih država, nastupili su kandžijaši, dojdolaši, ovčari, kao i kočije s konjima đakovačke ergele, svatovske zaprege, privatni uzgajivači konja i među njima gospodska kočija s brojem 46, u kojoj se vozila obitelj Kapov, plijeneći pažnju publike i gostiju, ali i drugih sudionika mimohoda.

Obitelj Kapov, Živko, njegova supruga Milena, sin Frane, nevjesta Antonija te Živkove dvije unuke i dva unuka na put u Đakovo odlučili su se na poziv organizatora manifestacije, kako bi, uz nekoliko folklornih skupina iz Dalmacije, predstavili tradiciju juga Hrvatske. Dalmatinske folklorne skupine često su bili sudionici ove manifestacije, no ovo je bilo prvi put da su u Đakovo stigli konji i kočija iz Dalmacije.

- Put do Đakova nije baš bio lagan, ali osigurali smo konjima odlične uvjete za putovanje, s klimom, pojilicama, jer nije lako putovati 12 sati po ovoj vrućini. No, konji su sve odlično podnijeli i u punom se sjaju pokazali na đakovačkim ulicama – kazuje nam Antonija Kapov.

A od nekoliko stotina konja koji su sudjelovali u mimohodu, frizijski konji obitelji Kapov bili su jedni od najljepših pa su ih mnogi došli razgledati, kao i elegantnu kočiju koju su vukli. No, ništa manje pažnje nisu privukle ni kaštelanske narodne nošnje koje su nosili članovi obitelji, a posebno ženski nakit poput trepećala, rečina, broševa...

- Stvarno su ljudi bili zainteresirani za svaki detalj na nošnjama, a mi bi se ovom prilikom posebno htjeli zahvaliti KUD-u Ante Zaninović te Marici i Tonću Tadinu, što su nam omogućili da pokažemo svu raskoš i bogatstvo kaštelanskih nošnji – poručila je Antonija.

Zanimljivost onoga što su Kaštelani predstavili u Đakovu, našla se na brojnim fotografijama te malim ekranima, a posebna priča o kaštelanskim konjima i kočijama pokrenuta ovog vikenda u Đakovu, naći će uskoro svoje mjesto i u jednom novom dokumentarnom filmu.

Foto: privatni album


KOMENTARI: