hren
 
Odgoda primjene odluke o ekološko-ribolovnoj zoni za članice EU-a donesena pod pritiskom politike, a u zaštiti talijanskih i slovenskih interesa, podržava bezakonje i anarhiju u novom ribolovnom moru RH. Uza sve razumijevanje napora koji se ulaže kako bi Hrvatska ušla u EU, takvu odluku ne možemo prihvatiti. Tražimo određivanje roka pregovora s EU-om i predlažemo da to bude do kraja godine te inzistiramo da u njih, u dijelu struke i zaštite ribarskih interesa, budu uključeni i naši predstavnici, zaključak je Ceha za ribarstvo Hrvatske obrtničke komore koji je u ponedjeljak, pod predsjedanjem Tonča Božanića, zasjedao u Zadru. Članovi Ceha iznijeli su protuargumente onima službeno iznesenim koja ne daju uvjerljiva objašnjenja za odgodu. "Znamo da u Mediteranu ribolovne pojaseve imaju Španjolska i Malta, a ekološki Francuska, da Bugarska i Rumunjska, zemlje kandidati, imaju ribolovne pojaseve koje im nitko ne osporava. Takvu zonu nema Italija koja, međutim, koristi i svoje i naše more", iznio je, među ostalim, Božanić. Našim morem ribari moćna talijanska flota i na djelu je posvemašnja devastacija ribljih resursa s nesagledivim posljedicama za biološki opstanak nekih gospodarski važnih vrsta riba, istaknuto je na sjednici s koje ide poziv premijeru Ivi Sanaderu da primi delegaciju Ceha te sasluša zahtjeve i argumente struke. "Zastupaju nas, posebno u Upravi ribarstva, nekompetentni ljudi koji se", rečeno je, "bave svime osim ribarstvom, a o njemu pojma nemaju."
— Hrvatskim ribarima ne pada na pamet izići izvan teritorijalnih voda, love danju, a susjedi iz Italije dolaze na iste pozicije noću i očiste ih do kraja. Mi ne pretendiramo na takav izlov nego nam je cilj zaštititi riblji fond i dugoročno planirati njegovo gospodarenje i to je razlog zašto se borimo za naše ribolovno more — kazao je Željko Majdenić.
— Neproglašavanje pojasa štiti vlasnike 800 talijanskih ribarica koje ne zanima budućnost mora i isključiva im je namjera uloviti što više — dodao je Miljenko Milohnić. Izvedena je i računica po kojoj dnevno svaki od tih brodova zaradi 2000 eura pa njih 800 u 200 dana zaradi ukupno 320 milijuna eura. Ulove, naime, više od 30.000 tona koćarske, bijele ribe, i to u već prelovljenom moru. Što bi tek bilo da je riblji fond moguće obnoviti, istaknuto je.
Raspravljajući o investicijama u ribarsku flotu, zatraženo je da država pomaže izgradnju ili kupnju te obnovu, odnosno modernizaciju, svih vrsta ribarica po modelu koji EU primjenjuje na Mediteranu. Isti model treba primijeniti i kod načina naplate veterinarskih naknada, kao i kod uvjeta koje moraju ispunjavati posade na ribarskim brodovima, a beneficirani staž trebaju dobiti i nositelji obrta ako su ribari. Konstatirajući da se novim zabranama smanjuje broj ribara, zatražen je od ministarstva izlazak na teren među ribare te utvrđivanje stvarnih potreba.
KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij