hren
 

DAN POBJEDE UZ VATROMET PROSLAVLJEN U KAŠTELIMA
Članovi kaštelanske Hvidre i ovogodišnji Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan branitelja proslavili su u društvu svojih sugrađana i brojnih gostiju, a i ovog puta u organizaciji proslave pridružili su im se članovi Hvidre Splitsko-dalmatinske županije, ZŽU Hvidre Požeško-slavonke županije i Grad Kaštela, a pomoć je pristigla i od nekoliko kaštelanskih udruga.

Obilježavanje ovog velikog praznika započelo je u jutarnjim satima subote, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred spomenikom Franji Tuđmanu i pred Centralnim križem na Malačkoj te misom zadušnicom za poginule branitelje u lukšićkoj crkvi.
Iako je zbog tehničkih problema otkazan dolazak ratnog broda, to nije umanjilo nastavak proslave koji se odvijao na portu u Kaštel Starom, a koja je protekla u veselom i ugodnom ozračju, uz dalmatinske i slavonske delicije, pjesmu klape Štorija, Nede Kovačeva i prijatelja te benda Non-stop i velikog vatrometa koji je nekoliko minuta obasjavao nebo nad Kaštelima.

Unatoč ponekoj kišnoj kapi, ništa nije moglo omesti proslavu sjećanja na VRO Oluja prije 23 godine, kada su hrvatske vojne snage u sastav suverene Hrvatske vratile dio okupiranog područja.
Kaštelansku proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana branitelja svojom nazočnošću uveličali su i državni tajnik Ivan Vukić u ime Ministarstva hrvatskih branitelja, predsjednik Hvidre RH Josip Đakić, koji je ujedno bio i izaslanik predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, saborski zastupnik Ante Sanader koji je na proslavi predstavljao Sabor i predsjednika Gordana Jandrokovića, izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, dožupan Luka Brčić i drugi.

- Danas slavimo veliki dan za hrvatsku državu i hrvatski narod. Iako nam neki često govore da je operacija Oluja bila zločin i da ne trebamo slaviti, ja im i ovog puta odgovaram da braniti i oslabađati svoju domovinu nikada nije bio i neće biti zločin. Ponosni smo na te dane i taj ponos nosimo u srcu – kazao je Josip Đakić, pozdravivši sve nazočne u ime predsjednice države, a posebne pozdrave uputio je roditeljima poginulih branitelja.

S pozornice se ove večeri Kaštelanima obratio i dožupan Luka Brčić, uputivši čestitke svim građanima, a posebno braniteljima. Čestitkama se pridružio i kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović.

- U zajedničkoj proslavi danas obilježavamo zajedništvo koje je hrvatske građane vodilo i u onim ratnim vremenima. Prisjetili smo se danas prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i svih onih koji su položili život na oltar Domovine, poklonili im se i zahvalili.  Dragi sugrađani sretan vam ovaj praznik, koji svi nosimo u svojim srcima – poručio je kaštelanski gradonačelnik.

Tijekom večeri Kaštelani su se na poseban način, čitajući njihova imena i prikazujući njihove fotografije,  prisjetili i odali počast poginulim braniteljima iz Kaštela i Kaštelanske zagore.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI: