hren
 

POTRAGA ZA POČINITELJIMA
Iako se dalo zaključiti da je naftna mrlja,  koja se noćas pojavila na istoku Kaštel Gomilice, jedina s kojom se danas bore vatrogasci DVD-a Kaštel Gomilica, tijekom prvih sati poslijepodneva dio Kaštelana i turista s područja Kaštel Kambelovca i Kaštel Lukšića, javljali su o nafti koja je stigla u blizinu plaža ta dva mjesta.

- Cijela morska površina je u „duginim bojama“, a smrad je na mjestima takav da te zaboli glava od njegovog intenziteta - dio je onoga kako su građani objašnjavali stanje na pojedinim područjima.

Ponovno su se aktivirali vatrogasci obučeni za tu vrstu djelovanja, angažirani su policijski službenici koji su već jutros izvršili očevid, a na terenu je bio i kaštelanski gardonačelnik Denis Ivanović.

- U ovom trenutku (oko 17 sati op.a.) vatrogasci i vatrogasni brod su u akciji, tretiraju morsku površinu u Kaštel Kambelovcu i nadam se da će problem biti uklonjen. Međutim, određena šteta već je počinjena i u komunikaciji sam s nadležnima u Policiji te ćemo učiniti sve da počinitelj ovog djela bude što prije identificiran i da odgovara za ovo što se dogodilo – kazao je Ivanović.

O cijelom slučaju upoznati su i u splitskoj Lučkoj kapetaniji, no dežurni službenik nije bio ovlašten za davanje izjava o ovom slučaju, no pozivom na nekoliko telefonskih brojeva doznali smo kako se u Kaštel Kambelovac i Kaštel Lukšić nije proširila naftna mrlja iz Kaštel Gomilice, jer je ista od strane vatrogasaca lokalizirana i tretirana, već se radi o drugoj naftnoj mrlji koju su struje s nekoliko sati „zakašnjenja“ donijele prema obali.

Prema činjenicama da su se prvi neugodni mirisi nafte osjetili oko ponoći, vrijeme kada se nafta pojavila na morskoj površini i kako se kretala te trenutno stanje, moglo bi se se zaključiti da je nafta ispuštena iz nekog većeg broda koji se noćas nalazio u Kaštelanskom zaljevu, a dio ispuštene nafte našao je svoj put prema Gomilici, dio zapadnije.
U neslužbenim razgovorima s nadležnima svi su se složili kako se tehnički problemi koji dovode do ovakvih situacija mogu dogoditi, iako ih na vrijeme treba ukloniti, no kada se ipak nešto ovako dogodi, posada je o tome trebala odmah obavijestiti nadležne koji bi poduzeli potrebne korake i spriječili širenje naftne mrlje i počinjenu štetu.

Ako se otkrije krivac, a svi se nadaju da hoće, čekaju ga drakonske kazne, no one neće puno pomoći u saniranju štete, kako za nešto ružniju turističku sliku, tako i za zdravlje biosustava u Kaštelanskom zaljevu.
Ujedno ovakvi slučajevi trebali bi biti pokazatelj nadležnima u resornom Ministarstvu da se na Jadranu iz temelja treba mijenjati uređenje rada lučkih kapetanija i kapetana, kojih kronično nedostaje posebno u ovom dijelu srednje Dalmacije, što dovodi do nedostatka kontrole nesavjesnih brodara i nautičara.

Foto: Ivana Topić (PGK) i privatni album


KOMENTARI: