hren
 

GRADONAČELNIK REAGIRAO NA PROBLEME NEZAKONITIH ISPUSTA
Snimak koji se je proširio društvenim mrežama u zadnjih nekoliko dana, a objavili su ga i pojedini portali, o ispuštanju fekalija pokraj veslačkog kluba u Kaštel Kambelovcu, otvorio je cijeli niz pitanja o neodgovornom ponašanju građana, dijelu završenih radova na Eko projektu i tome što poduzimaju nadležni, a zbog tog slučaja gradonačelnik Kaštela, Denis Ivanović uputio je priopćenje javnosti, posebno građanima Kaštela.

Inače, zadnje dvije godine stanovnici Kambelovca često upozoravaju na istjecanje fekalija na području Poždorina, unatoč što su tamo prošli radovi Eko projekta, no osim Poždorina očito je da u samom Kambelovcu još ima sličnih ispusta, a o takvim problemima govore i stanovnici pojedinih područja u ostalim Kaštelima.
O tom problemu nedavno je bilo riječi i na kaštelanskom Gradskom vijeću, a Josip Berket u svom izlaganju spomenuo je upravo nekoliko ispusta koji postoje na potezu od veslačkog kluba prema zapadu Kambelovca, pri čemu se zaključilo da se radi o činjenici da dio kućanstava, iako im je to tehnički omogućeno, nije se spojilo na novi kanalizacijski sustav, već njihove fekalije odlaze u sustav za oborinsku odvodnju.
Kaštelanski vijećnici ovom su prigodom usvojili izmjene Odluke o priključenju na komunalne vodne građevine, prema kojima je  vlasnik ili drugi zakoniti posjednik građevine, dužan svoju nekretninu prespojiti s mješovitog sustava na sustav razdjelne odvodnje, kada se za to steknu svi potrebni tehnički uvjeti, u protivnom predviđene su značajne kazne.

Svojevrsna sreća u cijeloj neodgovornoj, nezakonitoj i ružnoj situaciji je činjenica da su gotovo svi ti ispusti pa i onaj čije su se snimke ovih dana proširile uokolo, izvan područja plaža, pa su rezultati kakvoće mora na mjestima gdje se kupa veći broj osoba i dalje odgovarajući za kupanje.

Gradonačelnik Ivanović osudio je neodgovorna ponašanja pojedinaca te pozvao sve građane da pomognu u njihovoj identifikaciji i odmah poduzeo konkretne mjere, koje su u njegovoj ovlasti.

- Ispuštanje fekalija u more u srcu turističke sezone primjer je postupanja nesavjesnih građana koji ugrožavaju zdravlje svih koji žive u Kaštelima i onih koji su u naš grad došli na odmor. Ovim činom ostao sam zatečen i zgrožen jer je ovakvo ponašanje neodgovornih pojedinaca nedopustivo! Odmah po saznanju za incident, obavijestio sam sve nadležne inspekcijske službe koje će hitno spriječiti daljnje istjecanje fekalija. Idućih dana razgovarat ću s nadležnima u Vodovodu i kanalizaciji kako bi zajedničkim snagama spriječili ovakve događaje u budućnosti. Ostaje još utvrditi počinitelja, no to neće biti moguće bez pomoći građana. Biti savjestan građanin ovoga grada i brinuti o svom zdravlju i zdravlju svojih sugrađana, a to znači anonimno prijaviti građanina koji se ponaša nesavjesno, a ne šutjeti i čekati da inspekcijske službe provjere svaku septičku jamu pojedinačno jer je na taj način nemoguće doći do počinitelja. Molim sve građane Kaštela da surađuju i prijave svako nedopustivo ponašanje kako bi nadležne službe mogle što prije reagirati. Jedino na taj način službe mogu sanirati štetu na terenu i ispisati kazne jer su, čini se, kazne jedini način na koji možemo spriječiti u budućnosti ovakve ozbiljne incidente po okoliš i ljudsko zdravlje – naveo je Ivanović.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
########### za moodul