IZ KANTUNA O SVAMU SVAČEMU I SVAKOME
U principu ne volim ni razmišljati o politici, a kamoli pisati o njoj. To što se ponekad osvrnem na aktualne gadarije ne znači da mi je to izbor koji me vodi kroz dane, to samo znači da mi pojedinci toliko dignu tlak da jednostavno ne mogu okrenuti glavu.

Ono što ja ne razumijem je za što postoje tolika ministarstva ako nijedno nije odgovorno za ništa? Zdravstvo šteka, to je činjenica. Svaki mjesec odvaja se od nekih 700 kuna pa na više po radniku za zdravstveno osiguranje. Ako zatrebate CT, MR ili sličnu pretragu doći ćete na red u roku manjem od godinu dana. Možda i ne umrete do tad. Za pregled kod na primjer kardiologa , čekat ćete mjesecima. Ako vam baš puno preskače srce ili vas guši, pa imate sreće dobili lakši infarkt, primit će vas odmah. Ako dobijete teži, ah……niste imali sreće?!

Prije nekoliko godina uslijed dehidracije od crijevne viroze završila sam na hitnoj pomoći u Kaštel Starom. Bilo je ljeto. Tim koji je radio bio je sačinjen od troje ljudi, svi redom jako ljubazni i susretljivi. Ispričavala mi se dežurna liječnica jer NEMAJU INFUZIJE. Kao - dobit će sutra, valjda. Pa se druga osoba dosjetila da u kolima Hitne pomoći imaju JOŠ JEDNU BOCU i tu su mi dali da me vrate u život, pri tom se vjerojatno moleći da nitko ne zove tu istu noć u pomoć. Oni nisu imali u prostorijama bocu infuzije!!! Bocu fiziološke otopine od, ne znam, valjda 20 kuna.

Tko je odgovoran za takve stvari? Tko je odgovoran što nitko ne vrši pritisak zato što grad Kaštela sa 40 000 stanovnika nema redovan RTG, UZV u domu zdravlja u sklopu zdravstvene usluge? Tko je odgovoran što Kaštela nemaju mamograf? Tko je odgovoran što za svaku iole veću stvar trebaš ići u Split na hitnu i čekati tamo satima. Sa sinom prošle godine koji je slomio prst čekala sam 7 sati samo da mu taj prst slikaju! Jer u Kaštelima nema tko. Tko se zalaže da bude drugačije i da se stanje promijeni? Tko prima plaču za te stvari??! Čime je određena odgovornost u ulogama, čime se mjeri? Koliko si se puta slikao za novine i razvukao osmjeh G-16? Ne daj Bože da se mjeri djelima.

Ako jedan ministar zdravstva smatra kako nije odgovoran što jedna hitna pomoć izlazi na teren bez liječnika, što druga nema infuzije, a pri tom izjavi da je u bolnici nekad „važniji jedan svećenik nego 20 liječnika“, što ništa u zdravstvu ne funkcionira - tko je odgovoran? Ti? Ja? Ako jedna ministrica školstva smatra velebnim uspjehom što će nekoliko škola biti pokusni kunići kurikularne reforme, a svi ostali će i dalje sa deset godina učiti o helenizmu, Sumeru i Akadu, grčkim Polisima i da ne nabrajam sve te važne teme koje jedan desetogodišnjak treba znati -o čemu mi pričamo? Mazanje očiju i trabunjanje kroz očajničku tišinu apatičnog naroda. Trla baba lan da joj prođe dan.

Uvalili smo se preko ušiju ljudi moji. Svi skupa. Odgovorni su neodgovorni. Zakonom zaštićeni poput bjeloglavih supova. Gotovanski set praznopričalica u sivim odijelima da se ne ističu previše u prostoru koji nepotrebno zauzimaju. Ali plače redovito primaju. Na naš račun.

Čime se mjeri odgovornost i čime je određena? Možda ne može jednostavnije…Ako si stavljen na poziciju da služiš narodu-onda služi narodu i radi za narod. Ne za još jedan kat kučetine, ne za automobil od pet milijuna konja…radi za narod, jer te narod plaća. Jedan penzioner koji treba napraviti UZV, mora iz Kaštela ići u Split, potrošiti skoro 40 kuna samo na kartu za autobus i izgubiti pola dana ionako već bolestan i nemoćan. Davne 2005. godine u Kaštelima je postojao mamograf, sjećate se? I RTG i ultrazvuk. Donacijama od nekih 530 000 kuna još onda, danas bi to vjerojatno bilo i manje. Danas ništa od toga nemamo. Ni opremu, ni ljude, ni promjene na vidiku.

Čime se mjeri odgovornost? Čime je određena?

Kao roditelju da odgojiš čovjeka. Kao čovjeku da budeš Čovjek. Kao radniku da radiš svoj posao časno i najbolje što znaš.

Kao političaru i personi kojoj je dana nekakva vlast?-E to je funkcija koju još nisam utvrdila za što točno i kome uopće služi.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij