hren

Na području splitsko-dalmatinske županije uskoro će se početi provoditi projekt navodnjavanja poljoprivrednih površina, a prva faza projekta obuhvatit će Kaštela, te potom Trogir i Seget. Pokusni projekt kojim bi se poljoprivrednicima omogućile ogromne uštede odobrilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.

Za navodnjavanje poljoprivrednih površina od izvorišta Jadra do Kaštel Štafilića (taj prostor je zahvaljujući GUP-u ostao zaštićen kao poljoprivredna zona), koristit će se stari vodni sustav, koji je provođenjem zadataka Eko-sustava ostao izvan funkcije. Svi poljoprivrednici čije zemlje se nalaze blizu trase vodovoda dobiti će mogućnost uzimanja priključka, a s time i mogućnost navodnjavanja svojih kultura po znatno nižoj cijeni vode od dosadašnje cijene. Za pretpostaviti je kako bi cijena vode bila tri puta niža od sadašnje cijene vode koja se koristi za piće.

Novac za projekt osigurala je država, ulaganje iznosi 7 500 000 kuna, a s obzirom na postojeće objekte početna ulaganja neće biti velika. Naime, na toj dionici postoji vodoopskrbni kanal koji od izgradnje objekta agencije Eko-kaštelanski zaljev više nije u funkciji, i upravo taj kanal poslužiti će za dovod tehnoloških voda oslobođenih kloriranja i koje neće biti pitke, ali će poslužiti za zalijevanje poljoprivrednih kultura.

Primjeni projekta prethoditi će izrada elaborata i dobivanje građevinskih dozvola, a prvenstveni cilj je značajno smanjiti cijenu vode namijenjenu zalijevanju poljoprivrednih površina. Ovim postupkom trebalo bi se pospješiti poslovanje najvećeg dalmatinskog proizvođača poljoprivrednih proizvoda “Kaštelanskih staklenika”, kojima cijena od skoro 11 kuna po kubiku znatno opterećuje proizvodnju.

Prvi korisnici mogli bi biti priključeni za godinu dana, a prema procjenama iz Ministarstva poljoprivrede, cijena vode po kubiku stajala bi i manje od 4,5 kuna, jer će se Ministarstvo potruditi da se cijena vode za poljoprivredu oslobodi nekih davanja. Do sada je razvoj poljoprivrede bio ograničen, jer je za zalijevanje korištena pitka voda visoke cijene iz vodoopskrbnog sustava.

Osiguravanjem potrebne infrastrukture i mogućnostima navodnjavanja većina kaštelanskih neobrađenih površina postati će atraktivno za poljoprivrednu proizvodnju. Prema sadašnjem stanju, na području Kaštela, Trogira i Segeta godišnje se proizvede oko 34000 tona voća i povrća, a registrirano je oko 1150 poljoprivrednika.Očekuje se kako će se ovim projektom ljudima sa ovih područja omogućiti bavljenje poljoprivredom po mnogo nižim cijenama nego do sada, a broj zaposlenih u istoj grani morao bi se znatno povećati.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij