hren
 

GRAD, EKO I VIK ZAJEDNO ZA STOLOM
Nakon dugogodišnjih problema s nelegalnim i neodgovarajućim kanalizacijskim ispustima diljem Kaštela, a nakon pojedinih incidenata ovog ljeta, predstavnici Grada Kaštela, agencije Eko Kaštelanski zaljev te Vodovoda i kanalizacije, održali su zajednički sastanak, a o rezultatima sastanka i postignutim dogovorima koji bi trebali donijeti konačna rješenja problema u prvoj fazi na pojedinim gradskim područjima, a potom i u cijelom gradu, sudionici sastanka govorili su ovog utorka predstavnicima medija.

- Dva goruća problema u ovom su trenutku ispust u centru Kaštel Kambelovca te kišni preljev kod Kaštilca u Kaštel Gomilici. Postignut je dogovor da se s radovima, kojima će se otkloniti taj problem, započne tijekom rujna, kako bi do početka sljedeće sezone problem u potpunosti bio otklonjen. Iskreno se nadam da takvih situacija, zbog kojih je poslana ružna slika o Kaštelima, više neće biti. Ne želim nikoga prozivati ili navoditi krivce, jer svi smo mi krivi i građani i nadležne službe i Grad. Sličnih problema postoji i u drugim Kaštelima, a i njih ćemo u naredno vrijeme riješavati – kazao je gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović, odgovorivši na pitanja novinara o utjecaju pojedinih ekoloških incidenata na kvalitetu mora za kupanje kako je more u Kaštelima bilo uglavnom izvrsne, ponegdje dobre i zadovoljavajuće kakvoće pa se da zaključiti da onečišćenja mora na plažama nije bilo.

Direktor Vodovoda i kanalizacije, Tomislav Šuta, ovom je prigodom govorio o problemu suhih kolektora, odnosno ne spajanju objekata na novi kanalizacijski sustav.

- Grad Kaštela je u suradnji s VIK-om donio odluku koja donosi obvezu priključivanja svih objekata na kanalizacijsku mrežu, gdje su stvoreni tehnički uvjeti za spajanje. Tom odlukom su predviđene određene kazne koje za fizičke osobe iznose 5 tisuća kuna, a za pravne osobe i do 50 tisuća kuna. VIK će svim građanima, uz mjesečne račune za vodu, dostavljati i obavijesti o navedenoj odluci i obvezi na priključivanje na novi sustav, što mora uslijediti u roku godine dana od stvaranja uvjeta za isto – kazao je Šuta, nadodavši kako će kontrola spajanja te kažnjavanje biti u nadležnosti VIK-a

- Određene aktivnosti  na uklanjanju navedenih problema započele su već ranije, a prije više mjeseci VIK je naručio „snimanje“ stanja u starim jezgrama, koje će dati pravi uvid što se nalazi ispod asfalta, gdje je mješovita odvodnja, gdje su ljudi legalno ili ilegalno spojeni na sustave. Postoji nekoliko načina rješavanja ovih problema, a prvo ćemo pristupiti uređenju mreže za područja za koja imamo građevinsku dozvolu, odnosno pokraj Kaštilca i u centru Kambelovca. U tijeku je izrada projektne dokumentacije za područje poviše crkve u Kambelovcu, a tijekom ove godine predviđena je i izgradnja preljeva na tom području, koji će znatno poboljšati stanje. To je dio onoga što uskoro slijedi. Na području svih Kaštela do sada je riješeno stotinjak sličnih ispusta, a utvrdit će se i stanje na svim preostalim područjima te poduzeti mjere za rješavanje eventualnih problema – kazala je direktorica agencije Eko Kaštelanski zaljev, Tina Runjić Ćuk.

Gradonačelnik Ivanović ujedno je novinarima kazao kako su jedna od tema sastanka bili i nelegalni ispusti u bujične potoke te kako će u rješavanje tog problema biti uključene i Hrvatske vode

- Ti  ispusti nam također predstavljaju velike probleme, a sa predstavnicima Hrvatskih voda, koje skrbe o potocima, imamo sastanak već ovog četvrtka. Komunalni redari i dosada su reagirali na takve pojave, a bit će potrebna i veća angažiranost inspektora iz Hrvatskih voda, jer tome se mora stati na kraj – ustvrdio je Ivanović.

Novinari su direktorici Eko agencije, Tini Runjić Ćuk postavili pitanje o smradu duž Kaštela i to na područjima gdje su „prošli“ radovi na Eko projektu.

- Kaštela užasno smrde. Prije tri godine na novinarsko pitanje zbog čega je tako, nadležni iz Eko agencije odgovorili su kako je problem u nedostatku „materijala“ i slaboj protočnosti. Danas, nakon tri godine, kada je spojeno tri puta više korisnika, i dalje smrdi, i to još intenzivnije. Kada će nestati smrad s kaštelanskih ulica – bio je dio novinarskog pitanja.

- Upravo to je problem suhih kolektora, odnosno kolektora koji su napravljeni, a nisu u funkciji jer se građani ne spajaju. Mnogi misle da su spojeni na kanalizaciju, no nisu, već su spojeni na mješovitu odvodnju koja se treba razdijeliti. Trenutni postotak priključenosti na području aglomeracije Kaštela – Trogir iznosi 36 posto, a konačni cilj je 98 posto priključenosti – kazala je Ćuk napomenuvši da je završetak projekta aglomeracije predviđen 2023. godine.

Na ovom sastanku, kako je javnost informirao gradonačelnik Ivanović, razgovaralo se i o izgradnji kompletne vodoopskrbe i kanalizacije na sjevernom području od Kaštel Sućurca do Kaštel Kambelovca.

- Imamo dozvole i svu potrebnu dokumentaciju, tijekom jeseni će se raspisati natječaj za radove i vjerujem u prvoj polovici iduće godine krećemo s tim velikim projektom vrijednim 50 milijuna kuna nakon čega će svi građani s područja sućuračke Kave, Strabežnika, dijela Gomilice i Kambelovca napokon imati vodu i kanalizaciju – zaključio je gradonačelnik.


Veliki problem prespajanje s mješovite na odjeljenu kanalizaciju

Iz VIK-a su novinarima objasnili kako teče i koji je postupak prespajanja

- O trošku VIK-a je materijal i montažerski radovi, a zemljane radove pokriva stranka koja je dužna prebaciti se na novi razdjelni sustav. Problem je često činjenica što se građevinski radovi iskopa i uklanjanja starih instalacija trebaju raditi unutar privatnih parcela pa građani često negoduju.
Najveći broj objekata kojima slijedi prespajanje su u Kaštel Sućurcu, u Ulici don Ante Rubignonija i Ulici braće Radić te u Kaštel Kambelovcu u Ulici Karlovo gdje će se zbog velike zahtjevnosti pojedinačnih zahvata i postojećih instalacija izraditi izvedbeni projekt kućnih priključaka. U Kaštel Lukšiću najkritičnije stanje je u Lindlarskoj i Bardejovskoj ulici gdje je kolektor izgrađen prije 14 godina, ali je tek sada dobio uporabnu dozvolu. Na području Kaštel Starog šezdesetak kuća čeka na prespajanje i to u ulicama Ivana Danila i Ivana Jurasa, a veći broj objekata je i u ulici Polinovac u Kaštel Novom.

Foto: Ante Majić (PGK)


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij