hren
 
ZAGREB - SPLIT Umjesto najavljenih 177 kilometara autoceste, danas se u promet pušta 108 kilometara.
Umjesto najavljenog današnjeg otvaranja novih 177 kilometara autoceste Zagreb-Split, promet će krenuti na 108 kilometara. Čak 69 kilometara ličke dionice, od tunela Mala Kapela do čvora Perušić, nije prošao na tehničkom pregledu jer ne zadovoljava sve uvjete za sigurno odvijanje prometa. Stoga će se na ličku dionicu iz smjera Zagreba, umjesto nakon tunela Mala Kapela, ulaziti na čvoru Perušić.I kiša usporila radove

Tu spornu dionicu grade radnici američkog Bechtela i pretpostavljalo se da će na njezinom dijelu promet teći samo jednim prometnim trakom umjesto u punom profilu autoceste. No, do jučer u javnost nisu dolazile informacije kako bi čak 60-ak kilometara moglo ostati zatvoreno dok se ne otklone nedostaci. Najveći razlog kašnjenja je kiša koja je ove godine usporila graditelje.
No, Bechtel je još početkom prosinca prošle godine pristao na izmjenu okvirnog sporazuma s Hrvatskom o gradnji autocesta koji je potpisan još 1998. godine. Naša je strana Amerikancima pristala isplatiti dodatnih 20 milijuna dolara kako bi lička dionica bila gotova do kraja lipnja ove godine, a Bechtel je odustao od svog prava gradnje autoceste Zagreb-Sisak. Pet milijuna dolara je odmah bilo osigurano, a ostatak se trebao isplatiti nakon otvaranja ličke dionice. Postavlja se, međutim, pitanje zašto je Bechtel počeo ubrzano graditi sada spornu dionicu tek nakon 1. travnja ove godine. Zašto se čekalo gotovo četiri mjeseca, a u međuvremenu su i kiše dodatno usporile radove? Neslužbeno doznajemo da Amerikanci nisu htjeli ubrzati radove bez potpisivanja novog ugovora, a to se dogodilo tek u ožujku ove godine. A formalnost potpisivanja mogla je obaviti i bivša vlada Ivice Račana, s kojom je Bechtel i dogovorio nove uvjete, ali na to se ranije mogla odlučiti i vlada Ive Sanadera.

Ostatak za 10 dana
Ipak, pohvalno je što se nije pristalo otvoriti dionice koje ne ispunjavaju sve uvjete za sigurno odvijanje prometa. Glasnogovornik Vlade Ratko Maček kazao je za Hinu kako Vlada, zbog 315 poginulih u prometu ove godine, inzistira na zadovoljenju svih propisanih sigurnosnih mjera i prije toga uporabne dozvole neće biti izdane.
Maček očekuje da će spornih 60-ak kilometara biti u prometu za desetak dana. S druge strane, u Bechtelu zasad ne žele ništa prognozirati. U Hrvatskim autocestama pak kažu da bi do 10. srpnja 50 kilometara sporne dionice moglo biti otvoreno u punom profilu autoceste, dok bi se od tunela Mala Kapela do naplatnih kućica u Brinju (4,5 kilometara) i od mosta preko Gacke do tunela Plasina (7 kilometara) moglo voziti po jednom kolničkom traku. Svi radovi na toj dionici, prema Bechtelu, trebali bi završiti do jeseni.

Nedostaju kilometri asfalta
Premijer Ivo Sanader danas će, u pratnji resornog ministra Božidara Kalmete, u 18 sati u Dugopolju pustiti u promet dionice od Perušića do Gornje Ploče, čvora Zadar 2 do Pirovca i od Vrpolja do Dugopolja. Poddionica od Perušića do Ličkog Lešća ne može se pustiti u promet jer u Lešću nije gotov spojni čvor s državnom cestom. Na poddionici od Ličkog Lešća do Male Kapele (ukupno 44 kilometra) na 13,8 kilometara nedostaje završni sloj asfalta, na 23,2 kilometra nije asfaltiran zaustavni trak, te na više mjesta nedostju zaštitne i odbojne ograde, mreže za zaštitu od pokosa i kanali.


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij