hren
 

IZ ZELENO I MODRO
Iako smo ovog tjedna dobili više pitanja čitatelja te na njih zatražili odgovore, za sada vam, zbog opsežnosti tema, donosimo odgovore direktora Alena Lučića iz komunalnog društva  Zeleno i modro, a koja se odnose na odvoz kućnog otpada te naplate tjednih parking karata.

Nedavno mi je u poštanskom sandučiću osvanuo dopis Čistoće, u kojem se navodi da sam im dužan dati svoj OIB, kao i broj svojih ukućana. Kako je najavljeno da tvrtka Zeleno i modro uskoro počinje sa preuzimanjem poslova odvoza smeća (navodi se kao krajnji rok kraj 2019. godine), zanima me jesam li dužan sklapati ugovore i potpisivati izjave sa splitskom Čistoćom, a što se odnosi na sljedeću godinu?

Čistoća d.o.o. Split je temeljem Zakona o održivom gospodarenju otpadom i Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom te temeljem Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada dužna izvršiti obračun korištenja javne usluge prikupljanja, odvoza i odlaganja komunalnog otpada.
Izjava se šalje temeljem čl. 14. Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom i sadrži u tom članku propisane podatke koji su potrebni kao osnova za utvrđenje visine iznosa koji je korisnik dužan platiti za korištenje javne usluge.
S obzirom da navedeno stupa na snagu 1. studenog 2018. Godine potrebno je da svi korisnici javne usluge reguliraju odnos sa Splitskom Čistoćom. O primopredaji pružanja javne usluge između Čistoće d.o.o. Split i Zeleno i modro d.o.o. korisnici će biti detaljno i na vrijeme informirani.

Zanima me kako će Zeleno i modro organizirati odvoz smeća s najavljenim kantama, je li se radilo na planiranju postupka, tko će unositi i iznositi kante, koliko puta tjedno će se prazniti, hoće li kante dok ja ne dođem sa posla stati na ulici pa i promijeniti vlasnika po sistemu staro za novo, hoće li biti čipirane, po čemu će se naplaćivati i slično?

Pružanje javne usluge  prikupljanja i odvoza miješanog komunalnog otpada od strane komunalnog društva Zeleno i modro organizirat će se na način da će se korisniku omogućiti predaja otpada na kućnom pragu putem označenih spremnika, označenih vrećica za otpad ili putem zajedničkih spremnika.
Svi spremnici, vrećice i zajednički spremnici će biti čipirani kako bi se vodila evidencija o količini prikupljenog miješanog komunalnog otpada.
Frekvencija prikupljanja miješanog komunalnog otpada će biti minimalno tri puta tjedno.
Obveza korisnika usluge je predati miješani komunalni otpad u odgovarajućem spremniku i omogućiti pristup tom spremniku na svojoj adresi. Korisnik je odgovoran za postupanje sa otpadom i spremnikom sukladno Uredbi o gospodarenju komunalnim otpadom (čl. 7.) tako da će korisnici iznositi svoj spremnik za otpad u dane predviđene za skupljanje te vrste otpada.

Cijena javne usluge sastoji se od fiksnog i varijabilnog dijela.
Fiksni dio cijene je cijena obvezne minimalne javne usluge koji je potreban za ekonomsko održivo poslovanje sustava, te sigurnost, redovitost i kvalitetu pružanja usluge.
Varijabilni dio cijene određen je volumenom spremnika (udjelom korisnika usluge u korištenju spremnika) i brojem pražnjenja spremnika, kao kriterijem preuzete količine otpada

Usluga prikupljanja i odvoza odvojeno prikupljenog reciklažnog   otpada će se pružati svim korisnicima bez naknade također putem spremnika na kućnom pragu, zelenih otoka i reciklažnog dvorišta.

Nemam ništa protiv naplate parkinga jer se red mora poštivati, ali jeli se razmislilo sve olakšati korisnicima? Naime,  kako imam četiri apartmana u koja mi gosti dolaze uglavnom u različitim terminima i danima, pitam se koji je razlog da nam za plaćanje parkinga za goste nije omogućeno online plaćanje ili plaćanje putem SMS-a za povlaštene turističke tjedne parking karte. Ovako ispada da ću četiri pa i više puta tjedno morat na općinu samo radi parkinga za turiste. Ne mislite li da je to malo glupo u 21. stoljeću?

Komunalno društvo Zeleno i modro kontinuirano razmišlja o načinima unaprjeđenja usluga pa tako i o unaprjeđenju načina plaćanja tjedne parkirališne karte. Trenutno nema dovoljno interesa za Turističku tjednu kartu kako bi financijski opravdala uvođenje jedne od predloženih načina naplata.
Naši djelatnici pokušavaju izaći u susret građanima i olakšati kupovinu jedne od karata  tako da putem maila  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. možete zatražiti  predračun za željenu tarifu naplate parkinga te će vam oni u što kraćem roku dostavit isti s podatcima za uplatu te samim tim izbjeći dolazak do našeg ureda.
Za više informacija svi zainteresirani građani mogu se javiti na broj telefona 535-068.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij