hren
 

PREDSTAVLJANJE PROGRAMA U POVODU 25. GODINA ŽUPANIJE
Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, zajedno sa svojim zamjenicima i pročelnicima jutros je u povodu obilježavanja Dana Splitsko - dalmatinske županije i njene 25-godišnjice, Kaštelanima predstavio programe i poticaje koje ona provodi, a potporu, uz čestitke na ovoj značajnoj obljetnici, došla im je pružiti također i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.


Na štandu za ovu prigodu postavljenom na Brcu u Kaštel Starom,  župan Boban predsjednicu Grabar-Kitarović ukratko je upoznao s programima, od malog poduzetništva i poticaja za energetsku obnovu, do brojnih drugih koje Županija nudi, a s kojima su odlučili na ovaj jedinstven način, obilaskom svih dvanaest županijskih centara, upoznati i građane, približavajući im mjere koje nude te prvenstveno ono što njima mogu dobiti.

- Čestitam vam 25 godina rada županije i želim  puno uspjeha u provedbi svih vaših strateških razvojnih projekata,  posebno onih demografskih, da ljudi ostaju ovdje, a oni koji su otišli da se vraćaju u Dalmaciju i Splitsko - dalmatinsku županiju, kao i da sve ove programe  ostvarite što je moguće prije – poručila je ovom prilikom predsjednica Grabar-Kitarović, obećavši pri tom i snažnu potporu države.

Upravo važnost sinergije lokalne zajednice i Županije i same države istaknuo je  i sam župan Boban, upoznavši ujedno čelnicu države i s novim preliminarnim rezultatima koji govore kako su poticajne demografske mjere, u odnosu na prošlu godinu, već donijele određene rezultate, te joj uručio prigodne darove.

- Budemo li stajali skrštenih ruku i ništa ne poduzimali po pitanju demografije i daljnjeg iseljavanja, onda uistinu imaju opravdanja pitanja čemu Županija i lokalne zajednice, a mi na ovaj način to želimo opovrgnuti, želimo biti aktivni u svim programima i mjerama te pokazati da možemo i moramo, u suradnji s lokalnom zajednicom ali i višim, nacionalnim razinama, riješiti  taj problem - istaknuo je splitsko – dalmatinski župan.

Boban je dodao kako kroz niz mjera koje  danas žele prezentirati građanima, zato što su neke bile i do sada u sustavu, ali nažalost za njih građani nisu znali, sada neposredno žele, a u povodu 25 godina županije, pojasniti im čemu  županija služi i koje mjere mogu poduzeti za djecu, mlade,  umirovljenike, gospodarstvenike, OPG-ove, ali i za sve one koji na neki način stvaraju svoje egzistenciju, kako bi im pripomogli. - To nam je cilj, stoga  me posebice veseli što nam se danas na ovom prezentacijskom štandu pridružila i predsjednica države i dala podršku našem načinu rada i modelu kako županiju napraviti proaktivnom i približiti je svakom njenom stanovniku – zaključio je župan.

Pod sloganom “Sredstva su namijenjena Vama!” Kaštelani su tako na licu mjesta od županijskih pročelnika  iz prve ruke mogli saznati sve što ih zanima vezano za  programe i mjere za unaprijeđenje gospodarstva i kvalitete života građana koje provodi Splitsko-dalmatinska županija.

Među važnijim su svakako  gospodarski programi, a Županija, prema riječima dožupana Ante Šošića, vrlo intenzivno investira i na području Kaštela, pa se već kroz petnaestak dana očekuje dobijanje dozvole za luku u Kaštel Starom, što je projekt vrijedan oko 45 milijuna kuna, pomaže u vodoopskrbi i svim drugim komunalnim projektima, pa danas upravo žele i građanima  približiti lepezu potpora koje mogu ostvariti putem Županije.

Točnije, radi se o 13 mjera  potpore u gospodarstvu, desetak mjera u poljoprivredi te svih drugih društvenih djelatnosti, a jedna od najznačajnijih je kreditiranje poduzetništva, gdje  tvrtke i obrti mogu dobiti od  200 tisuća do 5 milijuna kuna, čime  se mogu reprogramirati postojeći krediti i nabavka nove opreme, uz atraktivne kamate od 0,7 do 1,2 posto, posebno za proizvodne djelatnosti.

Zanimljive su i mjere prema malim i srednjim poduzetnicima, koji mogu ostvariti, za poduzetnike početnike potporu od 30-ak tisuća kuna, a u mjere potpore čak je uključena mjera plaćanja za žene poduzetnice, u smislu desetak tisuća kuna za troškove vrtića, što je možda  i raritet na području cijele Hrvatske, doznajmo od dožupana Šošića. Tu su i mjere za poduzetnike invalide i osobe iznad 50 godina starosti, koji mogu ostvariti potpore do 50 tisuća kuna, kao i niz od desetak mjera u poljoprivredi, što je interesantno upravo Kaštelima, a može se dobiti gotovo sve, ističu čelnici Županije. Od  nabavke novog stada do akumulacija, sufinanciranja sadnog materijala, pa i provedba nitratne direktive, što je ukorak s vremenom i europskim standardima, a tu su i projekti obnove obiteljskih kuća, od vanjske stolarije do kolektora u vrijednosti do 40-ak tisuća kuna, te brojne druge.

Županija također nudi i niz mjera u turizmu, kao jedina koja sufinancira privatne iznajmljivače, pa je nedavno predstavljena i studija nosivih kapaciteta Splitsko- dalmatinske županije, u skladu s kojom su prilagođeni programi za male iznajmljivače, posebno na području Zagore, kako bi se rasteretio priobalni i otočni dio, ali i poticaji na izgradnji infrastrukture, novih luka nautičkog turizma, kao jedini pravi recept kako i dalje razvijati tu važnu gospodarsku granu, a da ne doživimo kolaps.

Važnosti poticaja koje Županije nudi, a  koje mogu koristiti i građani Kaštela svjesni su dakako i u Gradu, a gradonačelnik Denis Ivanović ovom prilikom istaknuo je kako upravo izvrsna suradnja Grada i Županije za rezultat ima niz projekata koje Županija sufinancira, stavljajući naglasak na luku Kaštel Stari, za koju uskoro kreće natječaj za izvođača radova i sama izgradnja, na koju se  čeka već niz godina.

- Županija sufinancira i izgradnju vodoopskrbe na području grada, a trenutno se radi na vodoopskrbi Kaštel Gomilica - Kaštel Kambelovac, te ono što je za građane posebno bitno, nadogradnju škole u Kaštel Gomilici, koja  jedina u županiji radi u tri smjene. Za nju je nedavno odobreno 400 tisuća kuna iz Ministarstva regionalnog razvoja za izradu dokumentacije, kako bi u drugoj polovici iduće godine mogla početi i sama nadogradnja škole te i ona mogla raditi u normalnim uvjetima kao i sve druge škole - zaključio je gradonačelnik Ivanović.

Kako sezona požara još nije za nama, na važnost suradnje i potpore Županije vatrogastvu kroz svoje programe, ovom je prilikom ukazao i prvi čovjek Hrvatske vatrogasne zajednice, Kaštelanin Ante Sanader, naglašavajući kako je nedavno potpisani ugovor županije i 16 gradova i općina za nabavku nove opreme, točnije navalnih vozila, kao i novog zapovjednog vozila, jedinog takvog  osim onog koje ima država, a iz kojeg se može upravljati kompletno kao i iz centra u Divuljama, od iznimne vrijednosti.

Foto: Ante Majić


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij