hren
 

ODGOVORI IZ ODJELA ZA KOMUNALU
Dva odgovora na pitanja čitatelja stigla su nam iz Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, a odnose se na zaprašivanja komaraca te moguću subvenciju potrošačima koji vodu za kućanstvo osiguravaju iz vatrogasnih cisterni.

- S obzirom da veliki broj kućanstava još nema priključak vode, a već godinama plaćaju sve komunalne naknade i imaju legalno svoje građevine, prisiljeni su vodu u cisternama kupovati od vatrogasaca ili od koncesionara, a cijena cisterne je već dosegla i cijenu od 350 kuna. Jedna cisterna u ljetnim mjesecima jedva je dostatna za malo više od pola mjeseca pa me zanima jeli moguće da Grad omogući neku subvenciju,da barem u nekom iznosu sudjeluje, jer budimo iskreni, Grad je jedini odgovoran što građani nemaju vodu,a plaćamo je višestruko skuplje od onih što imaju priključak s vodovoda?

Osnovni egzistencijalni problem na području Kaštela već je desetljećima nedostatak pitke vode u svim kućanstvima. Posebno se to odnosi na dio građana koji žive na području poviše magistrale, pa su njihovi upiti o dobivanju pitke vode razumljivi i opravdani.
Predstavnici Grada Kaštela na tom pitanju su maksimalno angažirani i  rade najviše što je moguće kako bi svi dobili pitku vodu, pa se u izgradnju vodoopskrbe ulažu milijunski iznosi poput aktualnog projekta izgradnje kompletne vodoopskrbe i kanalizacije na području od Kaštel Kambelovca do Kaštel Sućurca. Grad Kaštela raspolaže sa svim dozvolama i potrebnom dokumentacijom što znači da bi tijekom ove jeseni trebao biti raspisan natječaj za radove, pa bi u prvoj polovici iduće godine Grad Kaštela krenuo s projektom vrijednim 50 milijuna kuna nakon čega će svi građani s područja Kave, Strabežnika, dijela Gomilice i Kambelovca napokon imati vodu i kanalizaciju.
Sve dozvole za izgradnju vodospreme Rudine II bit će spremne do kraja ove godine. U tijeku je izgradnja manjih vodoopskrbnih cjevovoda, dok uslugu opskrbe pitkom vodom obavlja tvrtka VIK d.o.o. Split u kojoj Grad Kaštela ima nešto manje od 18 posto udjela.

Grad Kaštela će učiniti sve što je moguće kako već iduće turističke sezone građani ne bi imali poteškoća prilikom dostave pitke vode, tako da ćemo, ovisno o zakonskim i proračunskim mogućnostima, razmotriti je li moguće i u kojoj mjeri izdvojiti iznos subvencije građanima za tu namjenu.

- Koliko se iz gradskog proračuna i kome  izdvoji za zaprašivanje komaraca te tko kontrolira je li se posao obavio, budući da je ovog ljeta nekoliko puta na Portalu bilo najavljeno zaprašivanje, a učinka nema. Komarci su još brojniji i dosadnji nego prije zaprašivanja kao da su ih prskali kolonjskom vodom, a ne insekticidom?

Društvu Cian je izdvojeno iz proračuna  za dezinsekciju i deratizaciju 397.500 kuna. Kontrolu vrši te radi program dezinsekcije Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, a u ovoj godini napravljene su dvije redovne i jedna dopunska akcija zaprašivanja komaraca.

Najučinkovitiji, ekološki, a usput i najjeftiniji je način suzbijanja komaraca sprečavanje razmnožavanja tako da se uklanjaju primarna legla, tj. onemogućava nakupljanje i zadržavanje vode u različitim medijima (razne posude, gume, olupine, oluci kuća i dr.). Ako nema vode, komarci se ne mogu razmnožavati, pa dodatnog kemijskog tretmana neće ni trebati.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
########### za moodul