hren
 

Ušli smo u listopad, centralni mjesec klimatološke jeseni. Za nama je hladna noć, osobito u Zagori, gdje su temperature ponovno padale i ispod 5 Celzijevih stupnjeva.

Gledajući klimatološke prosjeke, listopad je na većem dijelu Jadrana drugi najkišovitiji mjesec u godini. Broj dana s jakim vjetrovima naglo raste zbog sve češćih i izraženijih ciklona koje prolaze Jadran. Hoće li ove godine biti tako, tek ćemo vidjeti, no već ćemo se u prvom tjednu listopada uvjeriti da koračamo prema pravoj jeseni.

Ponedjeljak donosi pretežno sunčano vrijeme, ali se u drugom dijelu dana, a osobito navečer očekuje postupno naoblačenje sa zapada. Navečer su ponegdje mogući kiša, pljuskovi i grmljavina. Noću tiho ili burin, danju će zapuhati umjereno jugo koje će navečer na moru mjestimice biti jako. Minimalne jutarnje temperature zraka u Zagori do 3 do 8°C, uz obali i na otocima od 10 do 15°C. Najviše dnevne temperature većinom od 18 do 23°C.

Utorak će, zbog prolaska frontalno sustava preko Jadrana, biti vrlo promjenjiv dan. Bit će umjereno do znatno oblačno, povremeno uz kišu, pljuskove i grmljavinu. Čini se da će na sjeveru Dalmacije oborina biti najmanje, a ponegdje bi mogle i izostati, a drugdje su moguće veće količine oborina. Lokalno u srednjoj i južnoj Dalmaciji može pasti preko 50 litara kiše po kvadratnom metru, što bi moglo dovesti do prolaznih bujica. Jugo će se najduže zadržati na jugu Dalmacije. Već ujutro na sjeveru Dalmacije umjerena do jaka bura koja će podno Velebita biti i olujna. Južnije od Šibenika miješat će se bura i levant. Jutro toplije u odnosu na ponedjeljak, danju nekoliko stupnjeva hladnije, osobito u Zagori.

U srijedu postupna stabilizacija vremena. Kiša i pljuskova još u početku može biti na jugu Dalmacije, ali će i tamo oborine postupno prestati pa će dan posvuda biti djelomično sunčan, tek ponegdje uz manju mogućnost slabog i prolaznog pljuska. Puhat će slaba do umjerena bura, danju prolazno sjeverozapadnjak i zapadnjak. Jutro svježije, a danju osjetno toplije s najvišim dnevnim temperaturama od 22 do 26°C.

U četvrtak i veći dio petka djelomično sunčano i natprosječno toplo. Vjetar slab. Dodatno će zatopliti pa će u mnogim krajevima biti toplije od vrlo toplih 25 Celzijevih stupnjeva u najtoplijem dijelu dana. Krajem petka moguće je novo jače naoblačenje s kišom.

Prema današnjim prognostičkim materijalima, u dane vikenda očekuje nas vrlo promjenjivom vrijeme s čestom kišom koja ponovno može biti obilnija. Ponovno će osvježiti, ali posebne hladnoće neće biti.

Izvor: Dalmatinskiportal.hr


KOMENTARI: