hren
 
Božidar Kalmeta, Branko Vukelić i Petar ČobankovićVLADA: POSTROŽUJE SE REŽIM GRADNJE NA JADRANU
ZAGREB - Zakonom će se utvrditi zaštićeno obalno područje koje će obuhvatiti sve otoke, pojas kopna u širini od 1.000 metara od obalne crte i mora 300 metara od obalne crte.
To će biti područje od posebnog interesa za državu, unutar kojeg se neće moći graditi bez urbanističkog plana, a svi prostorni planovi unutar toga područja morat će dobiti suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. To je glavna odredba izmjena i dopuna Zakona o prostornom uređenju koji je Vlada na sjednici u srijedu usvojila i poslala u saborsku proceduru na donošenje po hitnom postupku. Resorna ministrica Marina Matulović-Dropulić uvodno je ocijenila da predložene izmjene jesu restriktivne, ali i da je to jedini način da se zaustavi divljanje u prostoru.
U namjeri da konačno uvede red u prostor i gospodarenje njime, zakon daje veće ovlasti urbanističkim inspekcijama i povećava kazne za prekršaje i proširuje nadležnost Vladina savjeta za prostorno uređenje.
Vlada je prihvatila prijedlog novog Pomorskog zakonika i uputila ga u redovnu saborsku proceduru.
"Nakon donošenja Pomorskog zakonika nema niti jednog razloga da hrvatski brodovi viju tuđu zastavu", ustvrdio je ministar mora i prometa Božidar Kalmeta.
Novi zakonik usklađen je sa svim međunarodnim konvencijama i standardima EU-a o pomorskom prometu, zaštiti okoliša, balastnim vodama.
Božidar Kalmeta, Branko Vukelić i Petar ČobankovićJahte su izdvojene kao posebna plovila i zabranjuje im se obavljanje čarter-poslova pod stranom zastavom.
Među financijskim odlukama Vlada je donijela odluku o izdavanju državnih obveznica za domaće tržište kapitala u iznosu od 300 milijuna eura u kunskoj protuvrijednosti. Obveznice se izdaju na rok od 3 godine, uz fiksnu kamatu od 4 posto godišnje — najmanju do sada. Ta će sredstva poslužiti za vraćanje dugova i plaćanje dospjelih starih kredita i nisu novo zaduživanje države, istaknuo je ministar financija Ivan Šuker.
Među financijskim odlukama je i suglasnost s Hrvatskim autocestama za sklapanje ugovora s Europskom investicijskom bankom za kreditiranje završetka autoceste na koridoru X kroz Hrvatsku.
Radi se o zaduženju u iznosu od 45 milijuna eura, na 25 godina, uz poček od 5,5 godina.
KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij