hren
 

Utorak je donio ekstremne meteorološke prilike dijelovima Dalmacije. Tako je u Dubrovniku pala rekordna dnevna količina oborine, a poplave su izazvale dosta štete po gradu i okolici. Podsjetimo, palo čak 259 litara kiše u nekoliko sati, što odgovara dvostrukom mjesečnom oborinskom prosjeku.

U kasnim popodnevnim i večernjim satima kišno nevrijeme je zahvatilo Hvar, gdje je u nekoliko sati palo stotinjak litara po kvadratnom metru što je bilo dovoljno da bujice preplave gradske ulice i trgove, a vatrogasci su imali brojne intervencije ispumpavanja.

Ovaj se sustav polako odmiče od našeg područja tako da nam slijedi prolazna stabilizacija vremena. Srijeda i četvrtak donosi pretežno sunčano vrijeme sa slabim vjetrom različita smjera. Nakon svježeg jutra danju će biti toplo i vrlo toplo s najvišim dnevnim temperaturama od 22 do 26°C.

Još toplije će biti u četvrtak i petak. Danju će biti vrlo toplo, a postoji mogućnost da neka područja u Dalmaciji, osobito u dolini Neretve i zaleđu Šibenika zabilježe u vruć listopadski dan! Najviše dnevne temperature bit će većinom od 24 do 29°C, a ne isključuje se mogućnost da ponegdje dosegne 30 stupnjeva!

Da stiže promjena vremena primijetit ćemo u petak, kada će zapuhati jugo. Danju će se postupno naoblačiti, a do kraja dana će početi kiša.

Subota će biti pretežno oblačna s čestom kišom i umjerenim do pojačanim jugom. Čini se da bi ponovno moglo biti obilnih oborina, ali ovaj put na znatno širem područje nego u utorak. Lokalno će tijekom dana pasti preko 50 litara kiše po kvadrantom metru. Jutro toplo, danju zbog kiše 5 do 10 stupnjeva svježije u odnosu na petak.

Promjenjivo će biti i tijekom nedjelje. Veća ja mogućnosti kiše prijepodne, a suhog vremena u drugom dijelu dana. Jugo će puhati još ujutro, pa će prestati.

Čini se da nas od sljedećeg ponedjeljka ponovno očekuje sunčano i toplo vrijeme.

Izvor: Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI: