hren
 

PROJEKTNI DAN U ŠKOLI BIJAĆI
Na koje se sve načine mogu pripremiti srdele te čemu sve ova kraljica mora može biti inspiracija, ovog petka svojim su sugrađanima pokazali učenici i djelatnici škole Bijaći u Kaštel Novom, na svojoj 2. Srdelijadi.

Tako se ovog dana na trpezi našlo više desetaka kilograma srdela pečenih na gradelama za koje se pobrinuo ribar Miro Pera, slana srdela, marinirana, u kombinaciji s kiselom paprikom, pašteta od srdele.... Našla se srdela i u tijestu, a njen oblik ovog su dana poprimili i brojni kolači i druge slastice te različite vrste kruha i peciva.

No, nije sve stalo na hrani, jer je u znaku srdele bilo mnogo toga, baš poput posebnih zavjesa kreiranih za ovu prigodu, pjesama nastalih iz pera  Miroslava Luketina Sarajčeva ili otpjevanih od strane školskog zbora pod vodstvom Ivana Cinottija, predavanja Ivice Svilana ili pak slika nastalih kistom i crnim vinom, autora Draženka Pačalata.

Sve što se ovog dana događalo u školi Bijaći bilo je dio projektnog dana pod nazivom  „Plavi svijet-srdela hraniteljica“ ili kako je kazala ravnateljica škole Jadranka Šošić, odradili su događaj  „3 u 1“.
Jer osim Srdelijade, u Bijaćima su ovog dana obilježili i Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, a sve što su za ovu priliku odradile vrijedne ruke djece, roditelja, djelatnika i prijatelja, blagoslovio je župnik don Dario Čorić. U školi se ovog dana proslavio i Dan učitelja, a među gostima koji su učiteljima čestitali ovaj dan, bila je i kaštelanska pročelnica Sandra Zokić.

- Već sada mogu najaviti nastavak ovog projekta pod nazivom „Plavi svijet“. Priču o velikom bogatstvu mora nastavit ćemo i dalje, naravno u čast srdeli koja je othranila brojne generacije, ali i zbog toga kako bi djeci dali do znanja i naučili ih da more i sve ono bogatstvo u njemu, moraju paziti i čuvati – poručila je ravnateljica Šošić.

Foto: S. Jurčević


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij