hren
 

Lažna nagradna igra širi se društvenim mrežama, a u njoj organizatori traže dostavu fotografija osobne iskaznice. Agencija za zaštitu osobnih podataka poziva građane da takve slučajeve prijave policiji.

Na društvenim mrežama ponovno su se pojavile lažne stranice trgovačkih centara i poznatih brendova s lažnim nagradnim igrama, čiji organizatori traže dostavu fotografije osobne iskaznice građana.

''Tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana ova Agencija je od građana zaprimila veći broj upita vezanih za prikupljanje i daljnje obrade njihovih osobnih podataka, točnije prikupljanje osobnih podataka i fotografija osobnih iskaznica, u svrhu provođenja lažne nagradne igre putem lažne Facebook stranice Arena Centra Zagreb.

Mišljenja smo kako postoji sumnja u moguće počinjenje kaznenih djela iz članka 146. Kaznenog zakona 'Nedozvoljene uporabe osobnih podataka', kao i drugih kaznenih djela, za čije su istraživanje i procesuiranje nadležni Policija i Državno odvjetništvo, stoga upućujemo građane da u slučaju takvih događaja isto prvenstveno prijave nadležnoj Policijskoj postaji'', priopćili su iz Agencije za zaštitu osobnih podataka.

Iz Agencije savjetuju građanima da u svakodnevnom životu s povećanim oprezom postupaju sa svojim osobnim podacima te da svoje osobne podatke ne prosljeđuju građanima, da prije bilo kakvog uključivanja u neku nagradnu igru provjere vjerodostojnost i organizatora, kao i izvor objave.

Izvor: ZIMO


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij