hren
 
SVEČANOST U DUGOPOLJU OTVORENO NOVIH 108 KILOMETARA AUTOCESTE SPLIT - ZAGREB, ČIME JE U IZGRADNJI TE ŽIVOTNO VAŽNE PROMETNICE UČINJEN DRUGI KORAK
Graditelji s premijerom na svečanoj pozorniciDUGOPOLJE - Predsjednik hrvatske Vlade dr. Ivo Sanader pustio je u srijedu u promet novih 108 kilometara autoceste Split—Zagreb u sklopu središnje svečanosti na čvoru Dugopolje. U promet su puštene dionice od Gospića do Gornje Ploče, od čvora Zadar 2 do Pirovca, te od Vrpolja do čvora Dugopolje.

Preostalih 69 kilometara autoceste od tunela Mala Kapela do Gospića, koji su jučer trebali također biti pušteni u promet, nisu otvoreni iz sigurnosnih razloga, a premijer je najavio da će se i taj dio prometnice otvoriti za desetak dana. Nove dionice Dalmatine, koje su otvorene u nazočnosti hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, blagoslovio je msgr. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski.
— Ova autocesta je ostvarenje hrvatskog sna i simbol povezivanja Hrvatske u nacionalnom, prometnom, gospodarskom i kulturnom smislu. Oni koji su spriječili gradnju autoceste 1971. godine dobro su znali što čine, jer bi autocesta vodila jačanju Hrvatske i njezinu osamostaljenju — istaknuo je dr. Sanader. On je pozvao sve u Hrvatskoj da "zaboravimo na naše međusobne razlike" te naglasio da su za autocestu, osim aktualne, zaslužne i bivša, te sve ostale hrvatske vlade od osamostaljenja.
— Nećemo ovdje stati, nego ćemo krenuti prema Dubrovniku i predlažem da se autocesta zove Dubrovnik—Split—Zagreb, jer moramo izvući iz prometne izolacije Dubrovnik, biser hrvatskog Jadrana. Gradit ćemo i most Komarna—Pelješac i on neće biti inkopatibilan autocesti kroz Neum. Žrtvujemo rokove zbog Nadbiskup Barišić, predsjednik Mesić i splitski gradonačelnik Buličić u Dugopolju: autocesta ni lijeva ni desna, već svih hrvatskih opcijasigurnosti, jer od početka godine na hrvatskim je cestama poginulo 315 ljudi, a od osamostaljenja čak 11,5 tisuća — upozorio je premijer naglasivši da autocestu gradimo za iduća desetljeća.
Božidar Kalmeta, ministar mora, turizma prometa i razvitka, istaknuo je kako je 30. lipnja izuzetan dan za Hrvatsku, jer je pušteno u promet 108 kilometara autoceste Split—Zagreb, te četiri kilometra autoceste Rijeka—Rupa. Nakon otvaranja ličke dionice, u ovoj godini u promet će biti pušteno gotovo 200 kilometara novih autocesta, naglasio je ministar, te zaključio kako će u lipnju 2005. biti otvorena i dionica Vrpolje—Pirovac, te tunel Mala Kapela i tada će se autocestom u punoj dužini moći proći od Zagreba do Splita.

Više...


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij