hren
 

SVE ČEŠĆE NA KAŠTELANSKIM ULICAMA
Komunalni redari u društvu s predstavnikom veterinarske službe, koji kontroliraju mikročipove kod pasa, postali su česta scena na kaštelanskim ulicama, a mnogi vlasnici pasa pitaju se o čemu se radi i je li takva kontrola u skladu sa zakonima i ovlastima.

U Upravnom odjelu za komunalnu djelatnost Grada Kaštela kazali su nam kako je s novim Zakonom o zaštiti životinja stupila na snagu obveza izvršenja kontrole mikročipiranja pasa, prema kojoj sve jedinice lokalne samouprave moraju provjeravati jesu li svi psi na njihovom području označeni mikročipom.

- Zakonska obveza mikročipiranja pasa na snazi je od 2004. godine, a procjena je da na nivou Hrvatske nije čipirano oko trećina pasa. Neodgovorni skrbnici stvaraju problem cijeloj zajednici i tome se mora stati na kraj, kako bi se zaštitili ljudi i životinje i u konačnici smanjila sredstva koja se izdvajaju za zbrinjavanje životinja zbog onih koji su napustili pse bez mikročipa – navodi pročelnica Marija Pelivan, napominjući da su prošle godine komunalni redari u suradnji s tvrtkom Animalis Centrum, koja skrbi o azilu u Kaštel Sućurcu, zbrinuli 160 pasa kojima nije poznat vlasnik.

Obveza mikročipiranja pasa upravo ima svrhu da spriječi ostavljanje pasa i nebrigu vlasnika, a u pojedinim situacijama pomaže i kod potrage za izgubljenim psima i u drugim situacijama.

Mikročipiranje košta 80 kuna, a kazna za vlasnike čiji psi nisu mikročipirani iznosi šest tisuća kuna.
Akcije kontrole mikročipiranja započele su u studenom prošle godine, a obavljaju se dva puta mjesečno. Lokacije gdje se kontrole vrše određuju sami komunalni redari prema situaciji i vlastitom nahođenju.

- Od početka godine do sada sklonište za životinje udomilo je 100 pasa s područja grada Kaštela. Nakon kontrole čipiranja uočena je pojava napuštanja pasa, pa se nažalost povećao broj nevlasničkih pasa – navodi Pelivan.

Treba naglasiti da prilikom kontrole mikročipova, građani su dužni komunalnom redaru pokazati dokaz o mikročipiranju i cijepljenju psa te da su ispunili zakonske obveze jer je pas odgovornost njegovog vlasnika ili skrbnika.  Komunalni redar može provjeriti u bazi upisanih pasa točnost podataka.
Što se tiče pasa koji se na javnoj površini zateknu bez nadzora, pas bez mikročipa bit će smješten u azil sve do udomljavanja, a ukoliko pas  ima mikročip-odnosno vlasnika, u tom se slučaju životinja vraća svome vlasniku uz naplatu prekršajnog naloga.

- Nužno je da građani budu odgovorni i ne riskiraju visoke novčane kazne. Obavještavamo sve građane da će komunalni redari  i dalje u suradnji s djelatnicima azila za životinje iz Kaštel Sućurca provesti kontrolu i obići cijelo područje Kaštela. Odvedite svojega psa na cijepljenje i mikročipiranje te održavajte svoj grad čistim i ugodnim za život – poručili su nadležni.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
########### za moodul