hren
 

Kako je i bilo najavljeno, i jučerašnji dan donio je iznimno visoke temperature zraka za ovaj dio godine. Prema podacima DHMZ-a, jučer je u Kninu izmjereno čak 27°C, u Hvaru, Pločama, Zadru 26°C, Kaštelima 25°C itd.

More je toplo i površinske temperature su mu većinom od 20 do čak 22°C, koliko se mjeri u Hvaru i Komiži.

Petak i subota donose nastavak izražene topline i pretežno sunčanog vremena. Ujutro tiho, danju će zapuhati slab vjetar zapadnih smjerova. Zadržat će se toplo i vrlo toplo. U subotu temperature bez promjene, ali krajem dana može biti slabe do umjerene bure.

Bit će to uvod u pretežno sunčanu nedjelju kojoj će bura samo malo ojačati, pa će biti uglavnom umjerena s pokojim jakim udarima u drugom dijelu dana. Iako će se zadržati toplo, ipak će biti 2 do 4°C svježije u odnosu na subotu.

Bit će to najava znatno vjetrovitijeg i svježijeg nadolazećeg tjedna. U pretežno sunčani ponedjeljak puhat će umjerena do jaka bura, u drugom dijelu dana s vrlo jakim do olujnim udarima. Bit će znatno svježije s najvišim dnevnim temperaturama od 15 do 20°C.

Vrlo slično vrijeme prevladavat će u utorak i srijedu. Jutra će biti svježija, a danju ipak malo toplije, većinom od 16 do 22°C u najtoplijem dijelu dana.

Novo zahlađenje i jačanje bura očekuje nas u četvrtak kada će čak i danju Zagora biti ispod 15°C, a obala i otoci tek malo iznad. Uz buru, temperature će se činiti znatno niže nego što jesu.

Prema današnjim prognostičkim materijalima, krajem petka moguće je naoblačenje kao uvod u kišovitu i prohladnu subotu, ali i novo zahlađenje u noći na nedjelju koje bi moglo donijeti i prvi pravi planinski snijeg. Ipak, radi se o relativno dalekom razdoblju, pa su izgledne korekcije prognoze.

Jedno je sigurno, razdoblje babljeg ljeta je pri kraju. Vrijeme je da se pripremimo na topliju odjeću i obuću, a sezona grijanja vjerojatno će početi do kraja sljedećeg tjedna.

Izvor: Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI: