hren
 

GRAD POJASNIO SVE, OSIM ODGOVORA NA NAŠ UPIT
Na društvenim mrežama ovih su se dana mogle vidjeti kritike na račun postavljanja nove ploče s nazivom Trg Podvorje u Kaštel Sućurcu, a prije nešto manje od dva mjeseca kritika je bilo i na račun postavljene ploče Trg Gospojska štrada u istom mjestu. Određene kritike stigle su i na adresu naše redakcije, a među kritikama izdvajamo jednu, koja konkretno ukazuje što smeta pojedinim građanima.

- Tko je zaminija ploču Gospojska štrada u Trg gospojska štrada? Otkad je štrada trg? Sad će umisto Podvorje pisat Trg Podvorje. Podvorje nije trg nego prostor isprid dvora. Netko je ili malouman, ili ne zna kako potrošit pineze ili mu je kum klesar. Ovo je totalna sramota! – stoji u ovoj kritici.

Pitanja zašto je štrada trg ili zar nije bilo dovoljno da na ploči piše Podvorje, ali i pitanje je li pri postavljanju ploče u Gospojskoj štradi oštećen stari kamen, uputili smo nadležnima u Gradu Kaštela.
Njihov odgovor donosimo u cijelosti.

- Grad Kaštela sustavno postavlja nazive ulica i kućne brojeve u skladu sa Zakonom o komunalnom gospodarstvu.
Imena ulica i trgova se određuju odlukama Gradskog vijeća Grada Kaštela. Sva imena ulica i trgova se prije objave u Službenom glasniku lektoriraju, s ciljem  da se koristi ispravno nazivlje, a  u skladu s hrvatskim standardnim jezikom. Najveći dio ulica je 1999. godine dobio nove nazive ili su potvrđeni stari nazivi  što je objavljeno u Službenom glasniku Grada Kaštela broj 4/99. Manji broj novijih  ulica je dobio nazive zadnjih godina, uvijek po istoj proceduri.

Najvažniji razlog izmjene ulica i kućnih brojeva je bio što Grad Kaštela kao jedinstveni grad ne može imati više ulica s istim nazivom, što je bio slučaj ranije kad su se nazivi davali po mjesnim zajednicama ili su imena ulica bila vezana za nasljeđe bivše SFRJ i komunističkog režima, a  koja nisu pripadala povijesnom i kulturnom nasljeđu bilo Kaštela ili samostalne, demokratske Republike Hrvatske.  Npr. naziv ulice Put Blata se koristio za različite ulice u tri mjesna odbora.  Također je došlo do izmjene kućnih brojeva zbog niza kućnih objekata s neurednim brojevima ili s oznakom "bez broja" što više nije u skladu s propisima.

Same poslove postavljanja kućnih brojeva i naziva ulica na metalnoj podlozi izvode djelatnici Vlastitog pogona. Iznimno, u dogovoru s Gradskim službama,  metalne pločice s kućnim brojem mogu postaviti i vlasnici samostalno.
Kamene ploče s nazivima ulica izradila je i postavlja tvrtka Jadrankamen Kaštela prema narudžbi od strane  Vlastitog pogona Grada Kaštela.  Jadrankamen Kaštela je respektabilna tvrtka u poslovanju kamenom tako da smatramo da njeni djelatnici  uredno postavljaju kamene ploče u skladu s dogovorom, a cijeneći  stanje svakog objekta gdje se ploče postavljaju.

Svaka ploča mora biti uredna,  prepoznatljivih dimenzija i tipa slova tako da se ploča ne može rezati i oblikovati po fugama već se postavlja  estetski prihvatljivo,  a da što manje ošteti zidove objekta – odgovor je koji smo dobili iz Gradske uprave, no u kojem i dalje ne nalazimo objašnjenje kako štrada, može biti trg i zašto, nakon više stoljeća trgom postaje i Podvorje.

A što se tiče lektoriranja i standardnog hrvatskog jezika u ovakvoj upotrebi, pri čemu vremenom nestaju prepoznatljivi identiteti nekih područja, to je već tema za neku drugu priču.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij