hren
 

ZAVRŠENA KIPARSO – SLIKARSKA KOLONIJA
Kiparsko-slikarska kolonija „1500 godina stara kaštelanska maslina – zaštićeni spomenik prirode Kaštela 2018.“, koju su ove godine po prvi put organizirali Grad Kaštela, TZ Kaštela, Muzej grada Kaštela, društvo Bijaći, udruga Šušur i udruga maslinara Mastrinka, završena je ovog petka zajedničkim druženjem sudionika i gostiju te izložbom nastalih slikarskih i kiparskih radova.

Kipari Veno Jerković, Marko Gugić, Robert Jozić i Frane Šitum tijekom prethodnih dana radili su skulpture od prije nekoliko godina pripremljenih grana masline, odrezanih u razdoblju između 2012. i 2015. godine, a glavna tematika, uz staru maslinu bile su ptice, a iste će se uskoro naći i u nekim od galerija u Splitu i Zagrebu.
A slikari Andrija Jakelić, Duško Aničić, Snježana Mayer, Ina Jerković i Tea Morić Šitum, predstavili su svoja djela nastala tijekom rada kolonije, a na tematiku upravo stare masline.

Uz predstavljanje radova s kolonije bila je ovo prigoda i da se organizira sajam maslinovog ulja i proizvoda od masline te na simboličan način obilježi 25. obljetnica primanja Hrvatske u članstvo Organizacije za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda, a cijelu manifestaciju pratio je i prigodni glazbeno-dramski program.

- Ova manifestacija ima nekoliko ciljeva, a jedan od glavnih je podizanje svijesti kod mladih ali i šire populacije te turista, o značaju kaštelanskih znamenitosti. Ova naša maslina je jedinstvena, izvorno kaštelansko stablo koje je najznačajniji simbol maslinarstva i kulture Kaštela - kazala je ovom prigodom, gradska pročelnica Sandra Zokić, dok je direktorica Turističke zajednice Kaštela, Nada Maršić istakla kako je ovo događanje ujedno dobra promocija za produženje turističke sezone.

Ovog dana trebala se u prijepodnevnim satima održati i tradicionalna berba stare masline, no članovi društva Bijaći i predstavnici više institucija, koji o njoj skrbe, od berbe su odustali jer se plod na njoj mogao izbrojati prstima nekoliko ruku.
Tako će ova godina ostati zapamćena da se po prvi put, od kada se organizirano vrši berba ili bilježi, ista nije održana, a razlog tome objasnila je dr.sc. Tatjana Klepo s Instituta za jadranske kulture iz Splita.

- Poprilično topla zima koja je vladala na području uz obalu te dvije ekstremne hladnoće u ožujku i travnju, uzrokovale su ovakvo stanje, pa stara maslina nije dala plodove. Došlo je do zamrzavanja grana masline i pucanja kore što je dovelo do stanja kakvog ne pamtimo. Donji dio debla ipak se počeo oporavljati i na njemu će iduće godine vjerojatno biti plodova, dok ćemo gornje grane krošnje odstraniti sanitarnom rezidbom u ožujku. Kako neće biti grana na tom dijelu, neće biti plodova niti sljedeće godine – zaključila je Klepo.

Podsjetimo, tijekom prvog od četiri dana događanja, staru maslinu milenijskom fotografijom, desetom po redu u Kaštelima, ovjekovječio je fotograf Šime Strikoman u čemu su mu pomogla djeca iz DV Maslina, DV čarobni pianino te OŠ Bijaći.

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij