hren

SASTANAK GRADONAČELNIKA I NAČELNIKA DIJELA SPLITSKE AGLOMERACIJE I ŽUPANA BOBANA:
O najvažnijim zajedničkim projektima prometne, komunalne i vodovodne infrastrukture raspravljali su jučer gradonačelnici i načelnici gradova dijela splitske aglomeracije od Trogira do Omiša i župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban s direktorima Čistoće, Prometa te Vodovoda i kanalizacije.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara svoje je kolege Antu Bilića (Trogir), Denisa Ivanovića (Kaštela), Dalibora Ninčevića (Solin), Ivu Tomasovića (Omiš), Jerku Roglića (Dugi rat), Mladena Bartulovića (Podstrana) i zamjenika kliškog načelnika Marka Galića izvijestio o zaključcima sastanka održanog u utorak u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture s ministrom Olegom Butkovićem.

Splitsku obilaznicu, zatim novi spoj s A1 kod čvora Vučevica pa dalje do Kaštela, mosta Svetog Duje preko kaštelanskog zaljeva i spoja s trajektnom lukom, izgradnja intermodalnog prometnog središta na Kopilici i međugradska željeznica projekti su koje Ministarstvo i Vlada ozbiljno shvaćaju i na njima rade, složili su se gradonačelnik Krstulović Opara i župan Boban.

Država je učinila ozbiljne pomake i započela s realizacijom navedenih projekata, a na gradovima i općinama aglomeracije je prilagodba prostornih planovi koji će uključivati novu prometnu infrastrukturu, ali i zajedničko nastupanje prema državi i institucijama kako bi se omogućila što bolje postigli zadani ciljevi.

Direktor Čistoće Split d.o.o. Miroslav Delić i zamjenik splitskog gradonačelnika Nino Vela izvijestili su o napretku radova na sanaciji odlagališta Karepovac, a potom se raspravljalo o lokacijama za potrebne sortirnice i kompostane. Dogovoreno je kako će u njihovu izgradnju ići partnerski svi gradovi i općine, a reciklažna dvorišta gradit će svaka jedinica posebno, uz mogućnost sufinanciranja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Direktori Vodovoda i kanalizacije d.o.o. Tomislav Šuta i Tomislav Prljević razgovarali su s gradonačelnicima i načelnicima o projektima poboljšanja vodoopskrbe i odvodnje na području aglomeracija Split – Solin i Kaštela – Trogir, ukupne vrijednosti dvije milijarde i 200 milijuna kuna, koje će provoditi Vodovod i kanalizacija. Zbog toga je raspravljen modalitet i preuzimanje stručnjaka iz agencije Eko-kaštelanski zaljev te ostala pitanja vezana za sufinanciranje tog važnog projekta, kojim će se postići kompletno priključivanje na vodoopskrbu i odvodnju svih stanovnika ovih gradova.

Splitski gradonačelnik Krstulović Opara pozvao je kolege da do kraja godine ispune svoju obvezu potpisivanja Ugovora o javnom prijevozu temeljem europske Uredbe 1370, o čemu ih je dodatno izvijestio i direktor Prometa Split d.o.o. Tomislav Vojnović, kao i o dinamici primjene. Razgovaralo se i o modernizaciji koja će, uz nove autobuse donijeti i vozni red koji će bolje odgovarati današnjim životnim navikama građana.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij