hren
 

Pet i pol godina nakon što su u Splitu osuđena dvojica, a oslobođena trojica okrivljenika, Vrhovni sud odlučit će o žalbi Državnog odvjetništva i obrane

Vrhovni sud konačno je zakazao sjednicu na kojoj će se odlučiti o presudi iz Splita za najtežu željezničku nesreću u samostalnoj Hrvatskoj. 

Prije pet i pol godina, u svibnju 2013. godine, za nesreću u Rudinama u kojoj je 24. srpnja 2009. godine poginulo šest, a ozlijeđeno 55 putnika HŽ-ovog nagibnog vlaka na relaciji Zagreb – Split, na zatvorske kazne nepravomoćno su osuđeni Ivica Medak, bivši šef ekologije HŽ Infrastrukture te Jozo Bazina, savjetnik tvrtke Intrade. Ivan Tomašković, direktor tvrtke Intrade, Drago Rogulj, voditelj Protupožarne zaštite HŽ-a u Splitu te Branko Tišljar, vatrogasac DVD-a Stružac, u nedostatku dokaza oslobođeni su optužbe. 

Premda je obrana na suđenju pokušala ukazati da su nesreći kumovali još neki faktori, vijeće splitskog Županijskog suda utvrdilo je kako je proizvod američke tvrtke Universal Fire Shield bio jedini i isključivi uzrok nesreće te da vlak nije mogao usporiti zbog skliskih tračnica na koje je nanesen retardant TG 300 malo prije prolaska kompozicije.

Vijeće suca Damira Romca nije prihvatilo kvalifikaciju tužiteljstva kako se radilo o neizravnoj namjeri, već o nehaju okrivljenika.

Medak je osuđen na četiri godine zatvora. Dobio je otkaz u HŽ-u pa je poveo radni spor koji još uvijek nije okončan, doznajemo od njegovog branitelja Siniše Štimca. 

'Ovdje je ostalo pitanje koji je on to propis naveden u optužnici povrijedio', kaže Medakov branitelj Siniša Štimac

Vrhovni sud je sjednicu zakazao za drugu polovinu siječnja.

Izvor: Dalmatinskiportal.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij