hren
 

U NADBISKUPSKOM KAŠTELU
Povodom 75. obljetnice savezničkog bombardiranja Kaštel Sućurca i stare župne crkve Sv. Jurja, u organizaciji Muzeja grada Kaštela, u Nadbiskupskoj palači u Kaštel Sućurcu otvorena je izložba  „Stara župna crkva sv. Jurja u Kaštel Sućurcu“.

Kako je poznato, bombardiranje je izvršeno 5. prosinca 1943. godine za vrijeme nedjeljne svete mise, a tada je poginulo 65 župljana zajedno s mjesnim župnikom don  Antom Rubignonijem. Inače, stara crkva sagrađena je 1691. godine, a posvećena je na blagdan sv. Luke, 18. listopada 1693. godine.

- Velik dio predmeta, koje čuva Župa, za potrebe izložbe ustupio je don Ivan Delić. Izloženi predmeti se mogu svrstati u tri glavne kategorije, a to su ulomci drvene barokne skulpture sv. Jurja, sv. Marka Evanđelista i sv. Luke Evanđelista s drvenog oltara iz 18. stoljeća o kojoj je već pisao povjesničar prof. dr. sc. Kruno Prijatelj, zatim sitna mramorna plastika te liturgijsko srebro.
Drvena barokna skulptura je bila uvezena iz Venecije za glavni drveni oltar sv. Jurja koji je dovršen 1718. godine. Liturgijsko srebro obuhvaća kaleže, piksidu koja datira u 15. stoljeću, dio pokaznice, oltarne križeve, pacifikale, dijelove oltarnih križeva, dijelove procesionalnih kiževa iz 18. stoljeća i predmete koji su se upotrebljavali u staroj liturgiji; predočnice koje su se davale na poljubac mira, barokno kandilo i srebrni okviri s kanonskih tabli koji datiraju u 30-te godine 20. stoljeća.
Sitni mramorni ukrasi s mramorno - kamenog oltara sv. Sakramenta datiraju u drugu polovinu 18. stoljeća, a kojeg je dao načiniti nadbiskup Lelije Cippico 1788. godine.
Važno je naglasiti da su drvene skulpture s glavnog oltara već bile na izložbi u Zagrebu 1940. godine kada su posuđene za „Izložbu religiozne umjetnosti kod Hrvata“ pod pokroviteljstvom hrvatskog metropolita dr. Alojzija Stepinca i vođe hrvatskog naroda dr. Vlatka Mačeka, a koju je priredilo „Hrvatsko društvo umjetnosti“.
Iz stare župne crkve ostao je sačuvan u cijelosti kip Gospe od Milosti te djelomično kip sv. Mihovila.
Na izložbi se mogu vidjeti, između ostalog, i moćnici od mjedi i gorskih kristala sv. Alojzija Gonzage te sv. Roka i sv. Lovre koje je narod ljubio u vrijeme obilježavanja značajnijih blagdana, barokni okviri kanonskih tabli od mjedi, dvije lijepe slike na drvu s prikazima Krista i sv. Spiridona iz 18. stoljeća i drugo.
Nekoliko srebrnih predmeta nosi posvetne natpise Sućurana, a odnose se na oltarni križ; „Sućurani svojoj majci 1909., na jednom postolju križa stoji natpis „Dar bogorodici Mariji“ Sućurani od milodara u svibnju 1934., na srebrnoj plitici koja se upotrebljavala pri obredu vjenčanja „Obitelj Lovre Aljinović Sućurac 1930 i na predočnici ime Antun Ljubenkov – kazala je o detaljima izložbe njena autorica Ada Danek.

Svečano otvaranje izložbe, koja će biti postavljena do 15. siječnja, svojim nastupom uveličao  je zbor župe Sv. Jurja mučenika, na čelu s voditeljem Ivanom Radilovićem.

Foto: Luka Ištuk


KOMENTARI: