hren
 

PODRŠKU DAO I ZLATKO DALIĆ
Mjesto više ovog se petka tražilo na Livanjskoj noći, koja je drugu godinu zaredom održana u gomiličkoj marini, a osim članova Livanjske zajednice, koja je bila organizator ovog događanja i njihovih prijatelja, večer su uveličali i brojni gosti, među kojima je bio, ove godine hrvatskim građanima najomiljeniji Livnjak, izbornik nogometne reprezentacije, Zlatko Dalić.

Iako ne postoje službene brojke, pretpostavlja se da u ovom trenutku čak petinu stanovnika Kaštela čine građani koji su u ovaj dalmatinski grad doselili s područja Livna ili imaju obiteljske korijene u tom jugozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine. Veliki broj njih koji su Kaštela izabrala za svoj dom, svakodnevno doprinose razvoju zajednice, nesebično sudjeluju u društvenom i gospodarskom životu, a pri tome ne zaboravljaju ni vlastiti identitet. Livanjska zajednica Kaštela, kao službena udruga građana, kroz svoje djelovanje nastoji raditi na očuvanju i promidžbi livanjske kulturne baštine, a pri tome i pomoći onim najpotrebitijima, kako u gradu u kojem žive i imaju dom, tako i u kraju iz kojeg potječu.
Tako je i ova večer, osim zabave i druženja, imala i humanitarni karakter

- Ovom prigodom prikupljena sredstva usmjerit ćemo u nekoliko kaštelanskih obitelji kojima je nužna pomoć, kao i jednoj obitelji u livanjskom kraju te se nadamo da ćemo im i ove godine uljepšati nadolazeće blagdane – kazao predsjednik Livanjske zajednice, Karmelo Milanović, zahvalivši se svim članovima i prijateljima te sponzorima i donatorima koji su nesebično uključuju u akcije koje Livnjaci provode.

Cijeloj akciji svojim se dolaskom pridružio i izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, koji je dočekan gromoglasnim pljeskom svih okupljenih.
Ove večeri Dalić nije govorio o nogometu već o svom livanjskom porijeklu.

- Puno sam država prošao i gdje sam god došao susreo sam nekoga tko nosi porijeklo iz Livna, kao da je Livno New York. Život nas najčešće nije mazio pa smo se rasuli po svijetu, no svi čuvaju uspomenu na svoj rodni kraj, ponosni na svoje hrvatsko i livanjsko porijeklo. Raduje me što je većina njih uspješna, mnogi su postigli zavidne karijere. Osobno, nikada me nije bilo sram kazati da sam iz Livna. Livno i kamen su me odgojili i ponosan sam na to – izjavio je Dalić, naglasivši kako ga posebno veseli činjenica da se nakon Svjetskog prvenstva na jedan način ponovno pokrenula Hrvatska, odnosno da su mladi ljudi koji uglavnom ne pamte godine rata i teško stvaranje hrvatske države, našli svoje idole.

Gosti na ovoj večeri bili su i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović, dogradonačelnik Solina Ivica Rakušić, te saborski zastupnik Hrvoje Zekanović.

- Ništa u životu nije slučajno, jedna od prvih županijskih aktivnosti ove godine bilo je otvaranje prijelaza Vaganj za osobne automobile, a što to znači ovim ljudima ovdje, znaju oni samo. Moram reći da su Livnjaci, posebno u Kaštelima, Solinu i Podstrani, udarili jak pečat u razvoju lokalnih zajednica, tako da su ova dva grada i općina jedni od najrazvijenijih u županiji. Ne smijemo zaboraviti ni ratne godine. Često se kao branitelj pitam što bi bilo s ovim prostorom da s druge strane granice nije bila organizirana obrana. I zato im hvala od srca. Županija je ove godine, po prvi put u proračunu, osigurala stavku za izgradnju kapitalnih objekata kulturne baštine na području livanjskog kraja i to ćemo nastaviti, makar dok ja budem župan – kazao je o vezi livanjskog kraja i Splitsko – dalmatinske županije, župan Boban.

Nazočne na ovoj večeri posebno je pozdravio kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović i iskoristio priliku zahvaliti Livanjskoj zajednici, koja okuplja i značajan broj poduzetnika, na angažmanu u humanitarnom radu i doprinosu boljem životu u Kaštelima.

Iako je na ovu večer trebao stići i gradonačelnik Livna, Luka Čelan, prvog čovjeka Livna obveze i vremenske nepogode spriječile su u dolasku, no uputio je pismo potpore cijeloj večeri i radu Livanjske zajednice, s nadom u nastavak plodonosne suradnje dva grada, a pismo je pročitala Valerija Maglica, koja je vodila program.

A u programu su nastupili bend Martini, KUD Ljubunčić, Leona Lalić iz plesnog kluba Paganini te mladi glumac Pere Eranović, koji je pokazao da osim odličnih kazališnih rola, među kojima je i uloga najpoznatijeg kaštelanskog ljubavnika Miljenka, ima što pokazati i u glazbenim vodama.

Foto: Luka Ištuk


KOMENTARI: