hren
 

ADMINISTARCIJA NAŠA SVAGDAŠNJA
Da administracija i birokracija te pojedine pravne odredbe i zakonski propisi koji nemaju uporište u praksi, često mogu zagorčati život građanima, svjedoci smo svakodnevno, a jedan od posljednjih primjera, koji je stigao na adresu naše redakcije je primjer izdavanja određene potvrde u Centru za socijalnu skrb u Kaštelima, o čemu nam je pisala jedna od naših čitateljica.

U potrazi za poslom, kao izvorom egzistencije, ova naša čitateljica, čiji su podaci poznati redakciji, često „obija pragove“ različitih službi jer još i danas, u vrijeme informatizacije, pri slanju ponuda za određena radna mjesta, mora prikupiti različitu dokumentaciju, pa je tako vremenom stekla i bogata iskustva kucanja na vrata različitih ustanova i institucija. No, kako navodi, primjer o kojem nam je pisala, a odnosi se na rad u Centru za socijalnu skrb u Kaštelima, natjerao joj je gorki osmijeh na lice.

- Nezaposleni koji žele raditi, kad se raspiše odgovarajući natječaj, napišu molbu, nabave potrebne dokumente i pošalju potencijalnom poslodavcu. Da bi dobili domovnicu, diplomu, potvrdu o položenom stručnom ispitu, ispis e-radne knjižice i potvrdu o nekažnjavanju, ako ne koriste uslugu e-građani, već idu osobno po dokumente, potrebno im je oko pet minuta (formulari se ispune na licu mjesta, predaju službeniku i odmah preuzmu), a nije potreban ni jedan drugi papir, već samo predočiti osobnu iskaznicu.
No, ovakav postupak vrijedi uglavnom za sve, osim za one iz kaštelanske podružnice Centra za socijalnu skrb Split. Njima i kad kažete da vam se žuri zbog natječaja, treba bar deset dana da bi ispisali potvrdu kako niste u njihovoj evidenciji. A ta vam Potvrda treba ako se natječete za posao u sferi predškolskog odgoja i obrazovanja.

Za takav posao, uz ostale obavezne dokumente, primjerice  potvrde o nekažnjavanju (koja, a saznala sam iz iskustva, treba za sve osim ako se kandidirate za Sabor), a koju predignete na Općinskom sudu, neophodno je i Uvjerenje da se protiv vas ne vodi prekršajni postupak, no i tu potvrdu ćete dobiti u Splitu odmah, a ako ga zatražite preko kaštelanske podružnice, sutradan. Samo uz predočenje osobne iskaznice.
A za Centar za socijalnu skrb treba napisati Zahtjev, dakle nema formulara, i donijeti fotokopiju osobne iskaznice i nekog dokumenta  s OIB-om, jer za razliku  od svih ostalih državnih službi njima nije dovoljno predočiti osobnu i dati, odnosno, napisati OIB.

A kad se sve to donese treba „potrefiti“ na službenicu koja to radi i pogoditi radno vrijeme jer sa strankama rade ponedjeljkom, četvrtkom i petkom od 7.30 do 10.30 sati, a utorkom od 7.30 do 10.30 te od 12.30 do 14.30 sati. Onda im, kako mi je rečeno, treba bar tjedan dana (!?) da zaprimljeno protokoliraju, a kad to napokon obave (inače, kroz to vrijeme propao je natječaj za koji je trebala potvrda, jer je bio otvoren uobičajenih osam dana), provjera i ispis su gotovi za nekoliko minuta,  no treba čekati  da ravnateljica nađe vremena da ga potpiše, a ako to bude u utorak, moći ćete ga predignuti tek u četvrtak, jer srijedom uopće ne rade sa strankama.  No, pitanje je hoćete li uspjeti i tad jer samo ona koja ga je „obradila“ može „ući“ u vaš predmet.
Podsjetit ću kako se i putovnica, koja se radi preko MUP-a u Zagrebu, može dobiti za čak tri dana – napisala je naša čitateljica.

Njeno pismo proslijedili smo Centru za socijalnu skrb u Splitu, tražeći njihov komentar i obrazloženje, ali ni nakon više od mjesec dana odgovor nismo dobili. No, kada smo nakon mjesec dana ponovo uputili dopis, naglasivši da ćemo o temi morati pisati bez druge strane, odnosno njihovog odgovora, odgovor smo napokon dobili, a potpisala ga je predstojnica kaštelanske podružnice, Janja Granić.

- Centar za socijalnu skrb, po pisanom zahtjevu tražitelja određene potvrde, izdaje istu, sukladno Zakonu o općem upravnom postupku, u najkraćem mogućem roku. Ukoliko se radi o hitnosti ili pak obim poslova zadužene stručne osobe to dopušta, potvrda se izdaje isti dan. Od osnivanja i djelovanja ove službe nije se zabilježila niti jedna pritužba u odnosu na udovoljavanje zahtjeva za izdavanje različitih potvrda. Služba stoji na usluzi građanima na način da u okviru svojih ovlaštenja, kompetencija i kapaciteta, na što efikasniji način udovoljava potrebama i zahtjevima građana – stoji u odgovoru, koji nije donio detaljno objašnjenje slučaja o kojem pismo govori.

- Kako u Centru navode, do sada nisu imali pritužbi građana, no očito, za sve postoji prvi put, ali važnije bi bilo da taj eventualno prvi ostane i zadnji put.
Pa već ako trebate izdati potvrdu da netko nije u vašem sustavu, iako je nebulozno da takva potvrda treba za zapošljavanje, što na određeni način dovodi do diskriminacije vaših korisnika u traženju pojedine vrste zaposlenja, nastojte to učiniti kako trenutak nalaže, jer u protivnom, zbog kašnjenja izdavanja potvrde da nisu u vašem sustavu, pojedinci lako mogu postati dio vašeg sustava – zaključila je naša čitateljica nakon što smo je upoznali s odgovorom nadležnih.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij