hren
 
KREDITI Sustavom razmjene informacija 18 banaka dobilo podatke o 40.000 neurednih platiša
Zagrepčanin N. M. otplaćuje tri kredita i nedavno je želio podići četvrti. Zaključio je da bi s najnovijim zajmom riješio dva stara, i to uz manje kamate. No, jedna manja banka u koju je došao nakon obrade zahtjeva odbila ga je i predložila mu neka podmiri stare kredite, pa će onda kod nje moći zatražiti novi. Njegov je primjer jedna od posljedica uvođenja sustava razmjene podataka među bankama koji se primjenjuje u posljednja tri mjeseca. Sustavom koordinira Hrvatska udruga banaka koja za svojih 18 članica prikuplja podatke o osobama koje su dulje vrijeme u nedopuštenom minusu te kasne s uplatama dviju ili više rata kredita. Uvidom u sustav svaka banka može dobiti informacije o kreditnoj sposobnosti klijenta koji namjerava podignuti kredit.

Različiti kriteriji banaka
Ako netko kasni s uplatom jedne rate ili je u nedopuštenom minusu nekoliko dana, neće ući u sustav. No, ozbiljnija se kašnjenja automatski evidentiraju, a podaci se obrađuju svaki mjesec objašnjava direktor HUB-a Zoran Bohaček. Ako se dugovi podmire tijekom mjeseca, dužnik se već sljedećeg mjeseca briše iz sustava. Koliko je neurednih platiša, Bohaček ne želi precizirati, no procjenjuje se da ih je oko 40.000. To što je netko na tzv. crnoj listi, ne znači i da u nekoj banci neće dobiti kredit jer svaka banka, ističe Bohaček, ima svoje kriterije i svoj sustav osiguranja. Razmjenom informacija banke doznaju i ono što bi im tražitelji kredita možda prešutjeli, a građani, kaže Bohaček, sve više postaju svjesni odgovornosti koju kredit nosi. Odgovornosti su postali svjesni i potencijalni jamci. I dok se prije nekoliko godina do jamca moglo doći bez problema, sada, napominje Bohaček, to više nije tako. Ako je, naime, potencijalni jamac na crnoj listi, tražitelj kredita morat će tražiti novog, pa će postupak dobivanja zajma zbog toga biti produljen.

Kredita kao i lani
Iako bi se moglo zaključiti da su zbog razmjene podataka o neurednim platišama pooštreni uvjeti za dobivanje kredita te da je stoga i smanjen njihov broj, Z. Bohaček ističe kako nije tako. Bohaček naglašava da je u ovoj godini odobreno onoliko kredita koliko i lani, ali je njihova kvaliteta bolja. Slično, doduše neslužbeno, govore i u Zagrebačkoj banci, gdje napominju da oni otprije inzistiraju na visokoj kreditnoj sposobnosti klijenta i odbijaju svakoga za koga procijene da bi njegovo vraćanje kredita bilo rizično.

Više: Večernji list


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij