hren
 

U SKLOPU REORGANIZACIJE VATROGASTVA
Ovu godinu Kaštela su dočekala bogatija za Javnu vatrogasnu postrojbu, no to bogatstvo trenutno je samo na papiru, dok za ustroj ove vatrogasne postrojbe, koja bi profesionalno obavljala djelatnost vatrogastva na području grada sa zaposlenim vatrogascima, ipak treba pričekati reorganizaciju vatrogastva te mišljenje i stavove nadležnih.

Odluku o osnivanju Javne vatrogasne postrojbe donijeli su gradski vijećnici na sjednici u prosincu, a kako ih je tada izvijestila pročelnica Sandra Zokić, prijedlog je pred vijećnike stigao zbog preporuke stručnjaka, a na temelju činjenice da su Kaštela veliki grad, kao i na osnovu procjene o ugroženosti od požara.
Prema odluci o osnivanju Javne vatrogasne postrojbe grada Kaštela, ista bi zapošljavala 42 profesionalna vatrogasca, koji bi radili u četiri smjene. Od ukupnog broja zaposlenika jedan bi vatrogasac bio zapovjednik, a jedan njegov zamjenik. Postrojba bi djelovala u prostorima kaštelanskih dobrovoljnih vatrogasnih društava.

- Postrojba se neće financirati iz sredstava lokalne zajednice. Da je tako vidi se i u proračunu grada u kojem nisu predviđena sredstva za tu namjenu, a za djelovanje takve postrojbe treba godišnje oko 12 milijuna kuna  – kazala je Zokić.

Upravo u toj činjenici stoji i jedan od uvjeta za ustrojavanje ove postrojbe, jer bi se prema reorganizaciji vatrogastva država financijski skrbila o takvim postrojbama. Do sada se profesionalno vatrogastvo financiralo iz sredstava lokalnih samouprava, a dobrovoljno vatrogastvo od lokalnih samouprava i vlastitim sredstvima.
Ako „država“ provede reorganizaciju kako je planirano, iz državnih sredstava financirat će se javne vatrogasne postrojbe pa tako i kaštelanska, odnosno ista će biti ustrojena.

Još jedan od uvjeta za njeno ustrojavanje je i mišljenje te odluka Državne uprave za zaštitu i spašavanje, pod čijim je krovom još jedno vrijeme vatrogastvo. Iz Grada Kaštela u DUZS su uputili odluku vijećnika o osnivanju JVP, kao i procjenu ugroženosti od požara i Plan zaštite od požara te u ovom trenutku očekuju njihovu odluku i mišljenje.

Iako se, u sklopu donošenja odluke o osnivanju JVP, mogu čuti različita mišljenja i nagađanja pojedinih vijećnika te građana, od toga da se JVP osniva zbog uhljebljivanja do toga da se ovom odlukom okreću leđa dosadašnjim nositeljima protupožarne aktivnosti u gradu, odnosno DVD-ovima, pročelnica Zokić takva je nagađanja opovrgla.

- DVD-ovi, koje ovom prilikom želim još jednom pohvaliti za njihov rad i doprinos, djelovat će i dalje, okupljati djecu, sudjelovati na natjecanjima i drugim različitim aktivnostima, a Grad će i dalje skrbiti o njima i financirati ih. No naravno, u manjim iznosima nego do sada jer će glavninu posla i potreba preuzeti javna postrojba, koja će se financirati iz državnih sredstava, a razliku u financijama možemo utrošiti na neke druge projekte.
Što se tiče priča o uhljebljivanju, svi koji se budu zapošljavali u JVP morat će proći testove znanja i pokazati određenu fizičku spremnost, jer postoje jasni kriteriji pri zapošljavanju – ustvrdila je Zokić,, koja je vijećnike informirala da su gradovi u okruženju donijeli odluke o osnivanju svojih javnih vatrogasnih postrojbi te navodeći da odlukom o osnivanju JVP, Kaštela pokazuju da su voljna imati takvu postrojbu, kada država istu bude voljna financirati.


KOMENTARI: