hren
 

BLAGDANSKI UKRASI I MAŠTA
Zbog miješanja tradicije, politike ili osobnih stavova,  vrijeme kada se uklanjaju ukrasi i božićne jelke iz domova za mnoge je različito. Netko to radi na blagdan Tri kralja, netko po vjerskim običajima na dan Isusovog krštenja, a u pojedinim kaštelanskim mjestima, to se radi tek na blagdan Svetih Fabijana i Sebastijana 20. siječnja.  Jedan od onih koji će božićne ukrase u svom domu zadržati što dulje je i Jure Bralić, koji za takvu odluku ima samo jedan razlog, mogućnost da svi koji pristignu u njegov dom, što duže uživaju u onome što njegov dom krasi ovih dana.

A u njegovom domu u Kaštel Starom, uz zanimljivu jelku, koja se lagano njiše, a na njenom vrhu ptičica polijeće iz gnijezda, nalaze se i zanimljive jaslice.
Nije riječ o jaslicama na velikoj površini, zauzimaju manje od metra četvornog, ali ono što one donose i predstavljaju ne viđa se često.

Puna dva mjeseca trebalo je Juri, uz asistenciju supruge Gordane, da ispod svoje jelke , uz priču o Isusovom rođenju, ispriča i nekoliko drugih priča iz Dalmatinske zagore i s obale.
Pa tako u prikazu njegovih jaslica, umorni ribari i težaci peku ribu na gradelama, a domaćica im donosi  upravo ispečen kruh ispod peke, od brašna nastalog u obližnjoj mlinici. I dok oni peku ribu, drugi ribari još uvijek je love, a neki od njih upravo barku pokušavaju spustiti u vodu. Pastir i pastirica, okruženi svojim stadom, iskazuju ljubav jedno drugom, a radoznale oči gledaju ih s obližnjih prozora kuće na kojoj majstori popravljaju krov. Dva ovna bore se na brvnu, dok obližnjim putem prolaze ljudi i životinje. Muž vodi konja i magarca, a žena uprtila breme drva i hoda za njima. Životinje koje nisu na ispaši, mirno stoje u štali... niz je to sličica koje, uz zanimljivost prikaza, imaju i mogućnost pokretanja pa je doživljaj dok gledate ove jaslice, poseban.

- U našem su se domu uvijek postavljale jaslice, a evo, ove sam se godine uhvatio dodatnog posla, da svemu dam  jedan poseban izgled. Figurice koje su nam bile potrebne nabavljali smo svugdje. Čak i među lutkicama u kineskom dućanu,  sami smo nešto izrađivali, poput uniformi za vojnike i slično. Cijele jaslice pokreće jedan manji motor i nije bilo baš jednostavno postići da se figurice kreću u različitim pravcima – kazao nam je Jure, inače umirovljenik, koji  se često zna zabaviti sličnim radovima pa je tako i prošlog Uskrsa, na sličan način ali u manjem obimu, dočarao svojim ukućanima Isusovu smrt i uskrsnuće.

Jurine i Gordanine jaslice i zaslužuju da što duže ostanu izložene, a Jure će, kada njih spremi uhvatiti se posla i pripremiti nešto za ovogodišnji Uskrs. Obećali smo i to doći zabilježiti, jer šteta bi bila da njegovi sugrađani ne vide što su još jednom učinile Jurine i Gordanine vrijedne i maštovite ruke.

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI: