hren
 

POHVALE I KRITIKE
Od zadnjeg dana studenog do blagdana Sveta tri kralja, na dvije lokacije u Kaštelima održana je manifestacija pod nazivom „Advent u Kaštelima“, u koju je Grad uložio nešto više od 200 tisuća kuna, dio građana dobio priliku za predblagdansku i blagdansku zabavu, a dio njih priliku za kritiku.

Manifestacija se održavala na dvije lokacije, na brcu u Kaštel Starom nalazio se, kao i u godinama ranije, „Božićni grad“ s ugostiteljskim kućicama i organiziranim koncertima, dok je u Novom parku i na Trgu hrvatske mladeži u Kaštel Lukšiću održan program „Dječje adventske bajke“, potpuno novo događanje namijenjeno, kako mu i ime kaže, mlađoj populaciji.

„Božićni grad“ ove je godine na brce donio pet ugostiteljskih kućica i poznatije izvođače, dok je „Dječja adventska bajka“ u svoju priču uključila i prvo klizalište u Kaštelima, koje je postavila privatna tvrtka.

Grad je na brcu u Kaštel Starom, za posjetitelje „Božićnog grada“ skoro svakog petka i subote, kao i na prvi dan nove godine te božićne blagdane, organizirao koncerte bendova i pojedinih estradnih zvijezda poput Jasne Zlokić, Zlatka Pejakovića, grupe Dalmatino i Lidije Bačić. U isto vrijeme u Kaštel Lukšiću, gdje je svojevrsna bajka stigla i kroz uređenje parka i tisuće žaruljica te likove iz dječje mašte, zabavu svojim vršnjacima osigurala su djeca i mladež iz vrtića, škola i različitih udruga. Među posebnim večerima ovog događanja treba spomenuti koncert Mije Dimšić i dječji doček nove godine.

Posebna atrakcija ove je godine bilo klizalište „Ledena bajka“, gdje su u klizanju uživali ne samo djeca i mladi već i stariji gosti, a privatni poduzetnici svima njima osigurali su i ugostiteljsku ponudu, ali i zabavu kroz nastup i koncerte nekoliko glazbenika.

- Sve je prošlo odlično, Kaštelani su pokazali da im nedostaje ovakvih sadržaja pa je led klizališta često bio pun. Malo smo osigurali zabavu za djecu, ali i odraslima osigurali mjesto za vesela druženja i odmak od svakodnevnih obveza. Naravno, otvori li se mogućnost, krajem ove godine ponovno ćemo u Kaštela stići s „Ledenom bajkom“ – komentirao je privatni ugostitelj, Nikola Milić.

Kako su svime zadovoljni vlasnici ugostiteljskih kućica koje su bile postavljene na brcu u Starom, nismo uspjeli doznati, ali od Kaštelana, koji su pohodili događanja u „Božićnom gradu“, saznali smo da se dojmovi različiti, a različite kritike su bile i na događanja u „Dječjoj adventskoj bajci“.

- Bilo je dobro, imali smo na brcu mjesto za ugodno provesti poneku prohladnu večer. Glazba je ove godine bila nešto bolja nego lani ili preklani, a ugostiteljska ponuda standardna, od uvijek prisutnih pečenih kobasica i fritula do kuhanog vina i poneke žestice. Bilo je tu još toga, ali uglavnom, ja sam zadovoljan – mišljenje je jednog od desetak građana koje smo pitali, 27-godišnjeg Stipana.

- Petkom i subotom u Starom je uglavnom bilo dobro, ali je tijekom tjedna ili nedjeljom  često znalo biti nekako monotono, uvijek isto, a ponekad i tiho. Nešto mi je u svemu ove godine nedostajalo, bilo je ispod očekivanja – kritike su koje je uputila mlada učiteljica Vesna.

- Dječji program ponekad je bio dosadan, a nekako mi je smetalo i što se za svako bolje događanje stvarala gužva oko pozornice. Kao da nešto u mjestu izvedbe i gledalištu nije štimalo. Park je bio dobro uređen, ali može to još bolje i sjajnije, življe i šarenije – izrazila je svoje mišljenje mama Lea.

- Bilo je odlično što su djeca ove godine imala niz događanja za sebe, a posebno mogućnost da nauče klizati. Super je bilo prošetati parkom, imamo stotine fotki nastalih sa medom, Djedom mrazom i u kočiji. Djeca su posebno uživala na dočeku nove godine. Mislim, a i moj prijedlog je, da bi bilo još bolje drugi put dio događanja preseliti u sami park, možda ona kolica s kokicama i sladoledima smjestiti u njega, napraviti male oaze s glazbom gdje bi djeca plesala, dovesti ljude koji bi možda dodatno animirali djecu – predložila je jedna od mama koja je svakog vikenda bila dio dječjih događanja.

A nadležni u Gradu već razmišljaju o pobojšanjima u organizaciji cijele manifestacije i ideje njihovih sugrađana uvijek su im dobrodošle.

- Zadovoljni smo kako se sve odvijalo. Unatoč problemima s vremenskim neprilikama,  nekih posebnih odgađanja i promjena rasporeda nije bilo, ako se ne varam dogodilo se tek jednom ili dva puta. Građani su posjećivali i Stari i Lukšić te se zabavljali na obje lokacije. U skladu s financijskim mogućnostima imali smo zanimljive izvođače, a posebno sam zadovoljan kako se sve odvijalo u sklopu dječjeg programa u Lukšiću. Naravno, uvijek se može bolje i više pa smo već u razmišljanjima kako cijelu manifestaciju podići na jedan viši nivo, jer cilj nam je imati zadovoljne građane svih generacija – kazao je gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović, zahvalivši se svim građanima koji su bili dio događanja, izvođačima, privatnim ugostiteljima te djelatnicima pojedinih gradskih službi koji su uložili dodatan trud da sve prođe kako je zamišljeno.

„Advent u Kaštelima“ je sada iza nas, a nadležni imaju nekoliko mjeseci za razmotriti prijedloge i ideje koje su tijekom više od mjesec dana dobivali s terena, usaglasiti ih s financijskim mogućnostima i mogućnostima na terenu te sve učiniti za još bolja i atraktivnija događanja na kraju ove godine.


KOMENTARI: