hren
 

LJUBAV I BRIGA PRED, ZA VRIJEME I NAKON PORODA
Vjerojatno se većina čitatelja pročitavši naslov ovog teksta zapitala što je zapravo doula. Sama riječ doula dolazi iz grčkog jezika i znači - žena koja služi, a sada se taj naziv koristi za educiranu i iskusnu profesionalku koja pruža kontinuiranu emocionalnu, fizičku i informativnu potporu majci prije, tijekom i nakon poroda; ili koja pruža emocionalnu i praktičnu potporu tijekom razdoblja babinja.

Kaštelanka Ivana Tadin, 31-godišnja majka dvoje djece, Maje od 2,5 godine i Davora, osmomjesečne bebe, po struci je magistrica građevine, a srcem, kako sama kaže, svašta drugo, planinarka, speleolog, vrtlarica, sakupljačica ljekovitog bilja, izrađivačica prirodne kozmetike, ekolog, eko majka. Trenutno je na porodiljnom s mnogo planova, želja i ideja, a za ovu priču je važna jer je upravo ona prva kaštelanska doula. Prije mjesec dana završila je svoju prvu obuku za doule, New Mothers Collective, priznate voditeljice i doule iz Australije, koja je poznata na svjetskoj razini kao jedna od najboljih obuka za postporođajne doule.

Ivana je lijepo sročila što je zapravo po njoj doula i koje su njezine dužnosti – „Doula je samo jedna pomoć majci, ona je prijateljica, ona je ono što je nekoć bilo selo davnih dana. Rame za plakanje, zagrljaj, masaža, tiha pratnja, podrška, oslonac, prijatelj, suputnik u istom cilju.“ 

Inače je pobornica prirodnog poroda, povezujućeg roditeljstva, zajedničkog spavanja, dojenja i nošenja, što i sama radi u tandemu, platnenopelenaštva kao i bespelenaštva, metode beba vođa dohrane kad dijete dođe do tog stadija. Ako mame žele savjet u nekoj od tih kategorija ona im ga rado dijeli i veseli se istomišljenicama. Ali ako mame i ne prihvaćaju njeno mišljenje, Ivana ih opet podržava, jer shvaća da nismo sve iste. Zato će im rado napraviti balzam za bebinu kožu kao i njihovu protiv strija, popiti jedan fin čaj ili kavu, pomoći im oko dojenja, uraditi lakše kućanske poslove, udijeliti poneki dobar način kako se opustiti i recept što pojesti nakon poroda, a da je ukusno, sočno i hranjivo.

.- Uskoro mi je u planu ići na obuku za porođajnu doulu, a osim te imam želju završiti još neke obuke o trudnoći, porodu i majčinstvu. Vuče me žarka želja da što više pomognem trudnicama, majkama i obiteljima. Smatram to malim djelićem svog osobnog aktivizma za bolje društvo. Ideja da postanem doula rodila se potpuno neplanirano. Možda baš kad sam se i ja rodila kao majka. Zapravo najveću inspiraciju sam pronašla u svojoj djeci.
Iza sebe imam dva snažna i predivna poroda. Prvi je bio rodilišni, prirodni fiziološki, informirani s planom poroda. Nakon njega sam spoznala koju snagu ima žensko tijelo. Drugi porod sam imala kod kuće. Planirani i asistirani. Predivan, osnažujući porod iza kojeg sam shvatila koju mentalnu snagu posjedujemo mi žene.
Kad sam prvi put ostala trudna, u meni se probudila želja za izučavanjem perioda u kojem sam i sama bila, što me očekuje, kako si olakšati i pomoći, mojim pravima na porodu, vježbama, prehrani, čajevima, masažama za lakši porod, kao i svemu što mogu očekivati tijekom poroda, ali i svemu što se prakticira, ali nije nužno ili ne želim da se radi. Gledam silne žene oko sebe, nekako kao da nemaju vjere u sebe, ne znaju koliko su moćne i snažne i to želim promijeniti. Vjerujem da uz širenje dobre vibre, znanja i ljubavi možemo svoj porod učiniti jednim od najdivnijih iskustava koje će žena sa sobom nositi cijeloga života. I to je ono što kao doula želim mamama pokazati. Kako da pronađu ono što one žele i znaju, da ih informiram, da se za sebe bez straha izbore i da u sebi pronađu svoju majčinsku intuiciju.
Želim pokazati partnerima žena kako mogu pomoći majci svoje djece da im porod i početak majčinstva bude ispunjen i nježan, kako da lakše, manje bolno i bez previše intervencija na što prirodniji način osiguraju dolazak svojih potomaka i da se zaljube u majčinstvo. Zvuči kao da ja mogu čuda. Ali ne. Zapravo smo sve čarobne. I sve što želim je pomoći majci da informacijama i nježnošću prema sebi spozna tu snagu, ojača svoju intuiciju i moć koja je u njoj samoj. Jer mi to jednostavno možemo. Želim da zna za svoja prava koja ima, da zna što može i ne mora dozvoliti da se radi nad njenim tijelom i tijelom njene bebe, da zna da se može izboriti da joj ovaj period ne bude kvrgav i težak, prepun straha ili nebitan nego zbilja ispunjajući, ako ona to želi. A da period nakon poroda posveti sebi, bebi i dojenju uz ohrabrujućeg i poticajnog partnera – objasnila nam je Ivana svoje želje i planove.

Trenutno je u kontaktu s nekolicinom žena. Nekoliko njih savjetuje oko dojenja, neke od njih su tek rodile te su na samom početku, a neke su već par mjeseci u dojenju, ali nailaze na neke poteškoće koje se uz Ivaninu pomoć trude savladati. Neke, pak, priprema za porod i postporođajno doba, s nekima dijeli razmišljanja i savjetuje ih oko bespelenaštva i platnenopelenaštva. Neke od njih posjećuje u periodu nakon poroda. U planu joj je uskoro i osnivanje udruge u kojoj bi se sve žene pred kojima je porod ili koje su već rodile mogle upoznavati, sastajati, družiti, dijeliti mišljenja, educirati i imati radionice, širiti dobre vibracije i znanje o važnom periodu jedne majke, djeteta i obitelji.

- Pozivam sve mame da mi se slobodno jave ako imaju ikakva pitanja, da znaju da zajedno sigurno možemo puno toga pokrenuti i promijeniti. Baš onako kako one to žele. Mogu me kontaktirati na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., ali možda još najbolje putem Facebooka. Onda obično razmijenimo mobitele i odemo na whats up ili viber.  I napomenula bih još, da nekad kad baš i ne ide po planu iz raznoraznih medicinskih ili osobnih razloga, opet smo tu jedna za drugu da te male "nesavršenosti" prihvatimo baš tako savršeno.


KOMENTARI: