hren
 

PROTUPOŽARNI PUT SE UREĐIVAO, A DANAS U GOREM STANJU NEGO PRIJE
Na protupožarnom putu na Kozjaku, u studenom prošle godine mogli su se vidjeti bageri i drugi strojevi, koji su uređivali dio puta na tri dionice. Strojevi i bageri s Kozjaka su otišli u prvoj polovici prosinca, a onda je, za sve koji se tim putem koriste, nakon nekoliko kišnih dana, nastao cijeli niz problema.

Naši čitatelji su nam tih dana slali fotografije na kojima se vide kolotrazi, poprilično duboki, a tekstovi uz te fotografije govorili su o problemima koje imaju u prometovanju, zbog čega je došlo i do oštećenja jednog vozila.
Iz svega se dalo zaključiti kako posao oko uređenja puta očito nije bio dovršen, a velika količina kiša pokvarila je dio odrađenog, pa smo svi pričekali završetak blagdana kako bi vidjeli hoće li se nastaviti s uređenjem. No, građevinski strojevi više nisu stigli na Kozjak pa smo nadležnima u Šumariji Split, koja skrbi o tom putu, poslali upit i zatražili objašnjenje o planiranim i odrađenim radovima te trenutnom stanju.
U njihovom odgovoru stoji kako su oni odradili što su planirali i daljnjih radova, ove godine neće biti, a tko će protupožarni put urediti, nisu odgovorili.

- Održavanje protupožarne prometnice Kaočine gaj u dužini od 4 km po planu poslovanja UŠP Split, Šumarije Split, izvršeno je u 2018. godini. Izvođač radova je poslove održavanja prometnice odradio u potpunosti, te je nakon odrađenih radova na teren izašla kolaudacijska komisija i utvrdila da su svi radovi odrađeni po izvedbenom elaboratu i pravilima struke, o čemu je sačinjen Zapisnik.
S obzirom da su za naredne dane iza kolaudacije bile najavljivane vremenske nepogode, a po svježe isfrezanoj i uvaljanoj trasi u takvim okolnostima nije preporučeno prometovati,  postavili smo znakove zabrane prometovanja te otvorili alternativni pravac za period slijedećih nekoliko dana.
Međutim, nama nepoznate osobe se nisu pridržavale zabrane, nego su sa velikim terenskim vozilima i cross motorima i za vrijeme padanja oborina prometovali predmetnom trasom te svojim djelovanjem uništili gornji stroj stvarajući duboke kolotrage.
U 2019. godini nemamo planirana sredstava za popravak predmetne trase, a ne možemo teretit prošlogodišnjeg izvođača radova da trasu popravlja jer i nije odgovoran za njeno uništenje.
Šumarija Split nema informacija o počiniteljima djela jer bi, da ga ima, podigla prekršajnu prijavu protiv istih – cijeli je odgovor koji smo dobili iz Šumarije Split, kojim ustvari isti „peru ruke“ od sadašnjeg stanja.

Ne ulazeći u polemike jesu li istinite njihove tvrdnje o počiniteljima,  koji motori voze po oborinama i zar protupožarni put nije i namjenjen prvenstveno za prometovanje terenskih vozila, ipak moramo postaviti pitanje što bi se dogodilo s putem da vozila njime nisu prometovala tih nekoliko dana za vrijeme kiše, zar ne bi „popustili“ pri sljedećoj kiši? Ili bi se u budućnosti stalno zatvarao kad meteorolozi najave kišu?
Kako bilo, stanje dijela puta, gdje su se izvodili radovi, u ovom trenutku je loše, a mišljenje građana je i da je opasno.

Hrvatske šume, kao i sve druge institucije ima svoj proračun i da nije bilo ovog slučaja morali bi se zapitati kako za tekuću godinu nisu predviđena sredstva za uređivanje protupožarnog puta? Znači li to da se put održava tek s vremena na vrijeme?
I umjesto Hrvatskih šuma, problem će, prema svemu sudeći, rješavati Grad Kaštela. Pa će tako možda gradski novac, koji se mogao utrošiti na rješavanje važnijih komunalnih problema u naseljenom dijelu grada, otići tamo gdje nije trebao.

- Imamo dobru volju i želju urediti spomenutu protupožarnu prometnicu, no sve ovisi o sredstvima koja će trebati izdvojiti za tu namjenu. Nakon što obiđemo teren i napravimo procjenu troškova, znat ćemo jesmo li u mogućnosti sanirati prometnicu  - kazali su nam u Gradu, gdje su također ostali iznenađeni „pranjem ruku“ od strane nadležnih iz Hrvatskih šuma Šumarije Split.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij