hren
 

KAŠTELANSKI I TROGIRSKI GRADONAČELNICI NAJAVILI DA POVEĆANJA NEĆE BITI
Do kraja siječnja, gradovi i općine koji imaju turističke zajednice, moraju donijeti odluku o visini paušalnog poreza za iznajmljivače. Mnogi gradovi i općine od njih tristotinjak koji imaju tu obvezu, odluke još uvijek nisu donijeli pa tako ni Grad Kaštela, gdje su nadležni obećali to učiniti na prvoj sljedećoj sjednici Gradskog vijeća.

Kako je poznato, turistički paušal dosada je ovisio o vrsti i razredu turističkog mjesta i dobu sezone, pa se tako njegova visina po krevetu kretala od 150 do 300 kuna. Izmjenom Zakona o porezu na dohodak taj iznos ovisit će o odlukama gradskih ili općinskih vijeća svake lokalne zajednice ponaosob te može iznositi od 150 do 1500 kuna po krevetu.
Zakon također predviđa da se u lokalnim zajednicama  koje ne budu donijele odluku o visini paušala do zadnjeg dana siječnja, utvrdi paušal od 750 kuna po krevetu.

U Kaštelima, kako smo naveli, odluka o visini paušalnog poreza još nije donesena, a na zadnjoj prošlogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća neuvrštavanje ove točke u dnevni red obrazloženo je činjenicom da tada još nije bio usvojen pravilnik o paušalnom porezu, a ni novi Zakon nije bio na snazi. No, prethodno je gradonačelnik Denis Ivanović javnost izvijestio kako će pred Gradsko vijeće ići prijedlog da se visina paušalnog poreza ne mijenja te kako će vijećnici takav prijedlog zasigurno i izglasati.

Isto je ovih dana najavio i trogirski gradonačelnik, Ante Bilić.

- Nakon razgovora s predstavnicima iznajmljivača i nakon sastanka s članovima naše koalicije, usuglasili smo da će prijedlog na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća biti da se iznos paušalnog poreza po krevetu, odnosno po smještajnoj jedinici u kampu, NE povećava, nego da se zadrži na postojećoj razini. Turizam je značajan izvor prihoda za mnoge trogirske obitelji i ne želimo da im se stvaraju nova financijska opterećenja. Tek i ako analize pokažu eventualne prednosti podizanja cijene paušala, možemo razmišljati o tome, ali u ovom trenutku ne vidim da bi Grad ostvario značajnu korist od toga. Da, trebaju nam sredstva za ulaganje u infrastrukturu, ali nećemo ih tražiti preko leđa građana nego iz izvora koje imamo na raspolaganju – stoji u njegovoj objavi na njegovoj službenoj facebook stranici.

Inače, novi Zakon donosi činjenicu da se paušalni porez tretira kao porez na dohodak, a ne komunalni porez pa će se isti plaćati u proračun lokalne zajednice prema mjestu prebivališta, a ne prema mjestu gdje se objekt za iznajmljivanje nalazi.
No, cijenu paušalnog poreza iznajmljivačima će odrediti lokalna zajednica u kojoj im se apartman ili kuća za odmor nalazi, pa će primjerice, Kaštelanin koji ima apartman u Trogiru, paušal plaćati prema odluci trogirskog Gradskog vijeća, ali u proračun Grada Kaštela, dok će Trogiranin koji apartman ima u Kaštelima ovaj porez plaćati u trogirsku kasu, ali visinu će mu odrediti kaštelanski gradski vijećnici.

Tako mnoge lokalne zajednice „neće imati koristi“po pitanju paušalnog poreza i njegovog ulaganja u komunalnu infrastrukturu, od apartmana ili kuća za odmor na svom području čiji vlasnici u toj lokalnoj zajednici nemaju prebivalište. Time će najviše biti pogođene općine i mjesta koje imaju manji broj stalnih stanovnika, a veliki broj objekata za iznajmljivanje, kao što je slučaj s brojnim općinama na našim otocima.


KOMENTARI: