hren
 

PRIOPĆENJE USUSRET SJEDNICI GRADSKOG VIJEĆA
Kao što smo najavili, sjednica Gradskog vijeća koja će se održati ove srijede, donosi nekoliko važnih točaka dnevnog reda, među kojima i prijedlog odluke da se usluga prikupljanja miješanog komunalnog otpada povjeri gradskoj tvrtki Zeleno i modro. Prijedlog te odluke naveo je kaštelanski SDP da reagiraju i prije same sjednice te su javnosti uputili priopćenje, koje u nastavku donosimo u cjelosti.

- Kaštelansko Gradsko vijeće će na sjednici koja će se održati ovu srijedu odlučivati o prijedlogu gradonačelnika da se obavljanje javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog otpada povjeri društvu Zeleno i modro d.o.o., i to počevši od 1. veljače ove godine.
Da bi moglo obavljati tu uslugu Zeleno i modro se obvezalo plaćati najam triju vozila za prikupljanje i prijevoz otpada po ukupnoj cijeni od 1.250.000 kuna godišnje što iznosi više od 100.000 kuna mjesečno samo za najam vozila. Sasvim je jasno da se radi o ekstremno visokoj cijeni, ali jednako kao i sama cijena sporno je i to što se Zeleno i modro obvezalo plaćati tu cijenu i prije no što im je povjereno obavljanje usluge prikupljanja otpada, kao da su bili unaprijed znali kakvu će odluku Gradsko vijeće donijeti u srijedu.

Međutim, najspornija okolnost u svemu je što Zeleno i modro nije niti upisano u očevidnik prijevoznika otpada kojega vodi Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. Zakon o održivom gospodarenju otpadom propisuje da predmetnu uslugu mogu obavljati samo one pravne osobe koje su upisane u očevidnik prijevoznika otpada, a za one koji tu uslugu obavljaju bez upisa  propisuje novčanu kaznu u iznosu od 150.000 do 400.000 kuna. Pored toga Zeleno i modro će upravljati ilegalnim reciklažnim dvorištem, i to bez odgovarajuće dozvole za gospodarenje otpadom koji će prikupljati u tome reciklažnom dvorištu.
Dakle, prema ovom prijedlogu gradonačelnika, Grad Kaštela će uslugu prikupljanja otpada povjeriti društvu koje ne ispunjava osnovne zakonske uvjete za obavljanje te usluge.
Drugim riječima, Zeleno i modro će u Kaštelima prikupljati otpad ''na crno''.

Sve navedeno je samo djelić priče o nezakonitostima po pitanju gospodarenja otpadom u Kaštelima jer djelovanje samog Grada Kaštela je toliko neusklađeno sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom da se slobodno može reći kako Grad ne čini gotovo ništa na sprječavanju i smanjenju štetnog djelovanja otpada na zdravlje svojih građana – stoji u priopćenju kojeg je potpisao predsjednik kaštelanskog SDP-a Dražen Đaković.

Što će o navodima iz ovog  priopćenja kazati vladajući vijećnici HDZ-a, gradski čelnici i direktor tvrtke Zeleno i modro te hoće li se ostali oporbeni vijećnici složiti SDP-ovcima, znat će se ove srijede na sjednici koja započinje u 11 sati.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij