hren
 

AKTUALNO S PREDSJEDNIKOM SDP-A
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić, u društvu saborskih zastupnika Ranka Ostojića i Branka Grčića, u ponedjeljak navečer  gostovali su na tribini pod nazivom „Ususret izborima za EU parlament“, koja se u organizaciji gradskog SDP-a održala u Kaštelima.

- Prije svega, Dalmacija ne smije biti regija drugog reda u Europskoj uniji. Dalmacija nije iskoristila sredstva Europske unije koja joj stoje na raspolaganju, a općenito i cijela Hrvatska ih loše koristi, jer iskorišteno je tek 15 posto europskih sredstava.  Zato smo danas ovdje, da upozorimo na važnost europskih izbora i zato jer smatramo da hrvatski građani trebaju biti ravnopravni onima u drugim zemljama Europske unije. Porez u ugostiteljstvu i turizmu ne smije biti u Hrvatskoj čak pet puta veći nego li u drugim zemljama Mediterana. S druge strane, naši poljoprivrednici, ribari, vinari i maslinari dobivaju 30 posto manje poticaje od svojih europskih kolega, i još ih ne dobiju na vrijeme. U Hrvatskoj imamo europske cijene, ali nemamo europske plaće.  Zato je naša osnovna misija i zadaća inzistirati na povećanju plaća u Hrvatskoj, kao preduvjetu ostanka naših ljudi u našoj zemlji – kazao je u uvodu u tribinu Davor Bernardić naglasivši kako je SDP jedini predstavio svoj plan za povećanje plaća, kako stoje iza toga da nitko u Hrvatskoj ne smije raditi za plaću koja je mjesečno manja od 4 tisuće kuna neto te kako je odmah moguć rast plaća od nekoliko stotina kuna.

Bernardić i SDP-ovi saborski zastupnici, kao i predsjednik kaštelanskog SDP-a Dražen Đaković, na tribini su naglasili važnost predstojećih izbora za EU parlament ustvrdivši kako će SDP na izbore izaći samostalno te im je cilj osvojiti  tri mandata. Kako će poredak kandidata izgledati na listi utvrdit će Glavni odbor stranke.

- Trebamo Hrvatsku potpuno ravnopravnu u Europskoj uniji, Hrvatsku bez kriminala i korupcije. SDP je i do sada u EU parlamentu imao kvalitetne i sposobne ljude, Biljanu Borzan i Tonina Piculu, koji su se, između ostalog,  borili za istu kvalitetu proizvoda koji iz EU dolaze na hrvatske police i onih koji se prodaju u EU te za bolji život naših otoka. – čulo se ove večeri na SDP-ovoj tribini.

Jedan od kandidata za izbore za Europski parlament na SDP-ovoj listi bit će i Ranko Ostojić, koji je ove večeri kazao kako će Hrvatska vrlo brzo predsjedavati Europskom unijom  što se treba  iskoristiti kroz prizmu vanjske politike i kroz djelovanje hrvatskih europarlamentaraca. 

S novinarima o aktualnim političkim temama

Bernardić i Ostojić ove su večeri odgovarali i na nekoliko novinarskih pitanja o aktualnim političkim temama.
Predsjednik SDP-a tako je u svom odgovoru o nedavnom incidentu u kojem su vaterpolisti Crvene Zvezde napadnuti na splitskoj rivi, kazao kako se radi o nečemu sramotnom i skandaloznom, što SDP najoštrije osuđuje.

- Postavlja se pitanje eskalacije netolerancije i mržnje, pogotovo prema manjinama, a onda pogotovo prema Srbima u Hrvatskoj. Nažalost, to je dodatno intezivirano zbog skandalozne odluke Vlade da povremeno dozvoli upotrebu ustaškog pozdrava "Za dom spremni" i onda  se ovakvi incidenti najnormalnije događaju. Ono za što se mi u SDP-u  zalažemo je da se u potpunosti zabrani upotreba fašističkih simbola. To smo predlagali i kroz našu interpelaciju, Vlada je to odbila, a sada vidimo posljedice - komentirao je Bernardić.

Bernardić je isto tako osudio i govor predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija, u kojem je Tajani Istru i Dalmaciju nazvao talijanskima.

- Ovo je jedna od najgorih izjava koju smo čuli od jednog talijanskog i europskog političara jer njegova izjava, odnosno ideja da su Istra i Dalmacija talijanske je ujedno temeljna ideja fašizma, koji je uz nacizam najveće zlo novijeg doba. Moram podsjetiti da je Tajani dio zajedničke demokršćanske obitelji, zajedno s HDZ-om i Plenkovićem. Pa stoga ne čudi ni ova izjava ni njihove reakcije nakon izjave s obzirom da je ova Vlada dopustila upotrebu ustaškog pozdrava „Za dom spremni“ , a pod tim pozdravom se pozdravljalo  i u okupiranim dijelovima Hrvatske, Istri i Dalmaciji. Što drugo reći nego da je glas za HDZ glas i za europsku Pučku stranku  i glas za Tajanija – ustvrdio je SDP-ov prvi čovjek.

Novinare je zanimala i tema o raspuštanju vrgoračkog SDP-a na što je Ranko Ostojić  kazao kako ta organizacija nije raspuštena, već kako je ona posljednje dvije godine postojala bez pravog vodstva zbog čega je bila zapuštena te kako SDP čekaju izbori za novog predsjednika  te organizacije i  nove članove tijela, koji će se održati u ožujku.

Davor Bernardić pohvalio je reakciju splitsko – dalmatinskog SDP-a oko gradske organizacije u Vrgorcu te kazao kako unatoč lošem rezultatu na izborima u tom gradu,  SDP proteklih devet mjeseci bilježi značajne uspjehe na mjesnim izborima u Rijeci, Bjelovaru, Koprivnici, Grubišnom Polju, Novoj Gradiški i drugim mjestima.

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij