hren
 

Zakoračili smo u drugi dio veljače, posljednjeg mjeseca klimatološke zime. Za razliku od prosinca i siječnja, veljače je već podarila mnogo stabilnih i sunčanih dana, a tako će se nastaviti ne samo u dane vikenda pred nama, nego i veći dio sljedećeg tjedna.

Danas nas očekuje pretežno sunčano vrijeme. Vjetar će većinom biti slab, ali je popodne prolazno moguća jaka bura. Najviše dnevne temperature bit će od 8 ponegdje u Zagori do 14°C na jugu Dalmacije. Stabilno će biti u dane vikenda.

Subota i nedjelja donose pretežno vedro vrijeme. Vjetar će biti slab ili će u potpunosti izostati. Ujutro će diljem Zagore biti mraza, a slab mraz moguć je u unutrašnjosti otoka. Danju ugodno, većinom od 10 do 15°C u najtoplijem dijelu dana.

Stabilno, skoro bez vjetra, bit će veći dio sljedećeg tjedna. Jutra će biti prohladna samo u Zagari, a danju postupno toplije tako da će već od ponedjeljka u mnogim krajevima Dalmacije biti toplije od 15 stupnjeva. Ipak, upravo zbog stabilnog vremena bez značajnog vjetra i temperaturne inverzije, postoji umjerena mogućnosti da će na moru biti mjestimične magle.

U svakom slučaju, stabilno i relativno toplo vrijeme za dio godine mnoge može zavarati. Do kraja kalendarske zime ostalo je više od mjesec dana pa se može steći lažan dojam da proljeće lagano počinje. Najbolji primjer za to je scenarij koji se zbio na kraju lanjske veljače i u ožujku. Čak je i kod nas nekoliko puta padao i pao snijeg, a temperature su uz obalu padale od čak -5°C stupnjeva. Nema nikakvih naznaka da će se to isto ponoviti, ali takav scenarij sve je samo ne nemoguć.

Izvor: Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI: