hren
 

SVAKO PETO DIJETE U HRVATSKOJ DOZIVJELO JE NEKI OBLIK ZLOSTAVLJANJA
Program primarne prevencije zlostavljanja djece, pod nazivom CAP program, već devetu godinu se provodi u odgojnim grupama kaštelanskih vrtićima. Riječ je o programu koji osnažuje djecu u sprječavanju napada od strane vršnjaka, napada nepoznate osobe i napada od strane poznate odrasle osobe. Ujedno o provođenju programa u vrtiću, odgajateljice upoznaju i roditelje, prije svega  s oblicima zlostavljanja te primarno s prevencijom, kao i na koji način će se raditi s njihovom djecom.

-CAP program smo odlučili provoditi u vrtićima upravo zbog poražavajućih statistika vezanih uz zlostavljanje djece predškolskog uzrasta i jedan je od rijetkih programa koji je prilagođen ovom uzrastu. Program se provodi u odgojnim grupava DV “Kaštela“, postoji šest timova sa po tri odgajatelja koji su prošli posebnu obuku kako bi s djecom kroz radionice i igrokaze navedeni program provodili- kazala nam je odgajateljica DV „Kaštela“, Marija Lemo koja zajedno sa svoje dvije kolegice Majom Karlović i Vanjom Strižak čine jedan tim.

-Prije devet godina smo prošli edukaciju i od tada intenzivno radimo na tome, rezultati su jako dobri. Uvijek se sjetim rečenice sa edukacije, da se jedno dijete otkrijemo ovim programom, veliku smo stvar napravili – kazala nam je Lemo koja u DV „Kaštela“ kao odgajatelj radi već dvadeset godina.  

Cilj programa je naučiti djecu da prepoznaju potencijalno opasne i uvredljive situacije. Pružiti strategije koje mogu pomoći djeci kada se nađu u takvim situacijama. Ohrabriti djecu da razotkriju zlostavljanje ako se ono dogodilo u prošlosti ili ako se još uvijek događa. Te poučiti roditelje  o zlostavljanju i zanemarivanju kako bi bili spremni suočiti se s takvim problemima..

-Zlostavljanja je bilo, zlostavljanje je prisutno i danas i našalost, zlostavljanja će biti i u budućnosti, to je činjenica. Ovim CAP programom mi to ne možemo spriječiti, ali cilj je da djeca ovladaju strategijama koje će im pomoći u situacijama kada to bude potrebno – kazala nam je odogojiteljica Vanja Strižak i ispričala što tu roditelj može napraviti.

- Najvažnije od svega je da roditelj bude dostupan djetetu, da je otvoren i temama koje su naizgled škakljive, o kojima je roditelju nelagodno i često nam je nelagodno govoriti, ali to je vrlo važno u prevenciji zlostavljanja. Dakle, kada je roditelj otvoren prema djetetu i dijete u situacijama ako bude zlostavljano će se lakše otvoriti roditelju, ako razgovaraju o temama koje su nam, nažalost aktualne- ispričala je Strižak, dugogodišnja odgajateljica DV“Kaštela“.

U prevenciji zlostavljanja jako je važno pomoći djetetu da bude sigurno, jako i slobodno, poručuju odgajateljice. Tako ih kroz radionice uče kako se mogu zaštiti od nasilnih vršnjaka, neznanaca. Što učiniti ako ih netko ne primjereno dodiruje, kome se u tom slučaju mogu povjeriti  te kako pomoći prijatelju u nevolji.

-U formi igrokaza djeci prezentiramo neke potencijalne opasne situacije, kroz vođenu diskusiju nađemo rješenje i to rješenje u drugom igrokazu upotrjebimo i zajedno s djecom dođemo do jednog pozitivnog ishoda. Naučimo ih kako ovladati strategijama, da izbjegnu zlostavljanje ili ako se nađu u situaciji kome ispričati  i kome se obratiti- kazala nam je odgajateljica Maja Karlović.

Tijekom provođenja prevencije zlostavljanja otkrili su i jedno seksualno zlostavljanje kod djeteta upravo zahvaljući provođenju CAP programa, kojeg je pokrenula Udruga roditelja „Korak po korak“. Cilj ove udruge je potaknuti lokalnu zajednicu da sprječavanje nasilja među ljudima, posebno zlostavljanja djece, prepozna kao svoj važan cilj. Te potaknuti odgojne i obrazovne institucije na sustavan pristup prevenciji zlostavljanja djece.

Foto: F.Š.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij