hren
 

UPITNA VIZURA KAŠTILCA?
Radovi na Eko projektu iz dana u dan rješavaju goruće probleme na nedostatku kanalizacijske mreže te osiguranja vodopskrbe na području grada, no iako većina građana s nestrpljenjem čeka svaki novi projekt ovih radova, ponekad je prisutna i građanska zabrinutost za način provođenja projekata pa su tako nedavno iz Saveza za Kaštela upozorili na mogućnost da određeni radovi mijenjaju vizuru Kaštilca, vrijedne spomeničke baštine u Kaštel Gomilici.

Iz Saveza za Kaštela upozorili su nadležne i javnost kako je upitna lokacija crpne stanice za odvodnju otpadnih voda na Opatičinom trgu u Kaštel Gomilici, neposredno uz mostić za kulu Kaštilac.

- Kula Kaštilac s Opatičinin trgom kao najvrijednije kulturno-povijesno dobro na području grada Kaštela, trpi stalne devastacije dok je ovo sada stvarno prevršilo sve mjere.
Potpuno je nejasno i nelogično, ako se već negdje na tom području i morala staviti crpna stanica, zašto se ista nije planirala i postavila malo prema zapadu gdje je postojeći parking i gdje nije neposredno uz Kaštilac ili na neku drugu sličnu obližnju lokaciju koja bi manje nagrđivala prostor i koja ne bi bila u tako gusto naseljenom području kao što je Opatičinin trg neposredno uz Kaštilac u centru Kaštel Gomilice.

Kulom Kaštilac kao naslovnom slikom diče se Turistička zajednica Kaštela i Grad Kaštela kao i brojni kaštelanski turistički i kulturni djelatnici, a ista je i na naslovnoj slici facebook profila Saveza za Kaštela. Ta kula, u kojoj se također snimao The Game of Thrones, nikako da zasja svojim punim svjetlom te da ista konačno i u stvarnosti postane brand grada Kaštela, a ne mjesto s crpnom stanicom za odvodnju otpadnih voda - taman tamo na mjestu gdje se turisti mogu fotografirati s pogledom na kulu Kaštilac.

Lokacija buduće crpne stanice

Od nadležnih u Gradu smo zatražili da se nešto učini po tom pitanju, a vas kao medije molimo da svojom objavom ovog pitanja pomognete da se ovo pitanje javno aktualizira, sve u cilju mogućnosti iznalaženja najprihvatljivijih rješenja po ovom pitanju – naveo je u ime Saveza za Kaštela, Mario Serajlić.

Komentar njihovih navoda zatražili smo od nadležnih u Gradu, koji su nas izvijestili o nužnosti postojanja crpne stanice, ali i odbacili navode da se njenom izgradnjom  mijenja  vizualni izgled ulaza u Kaštilac, naglasivši da se u realizaciji ovog i sličnih projekata vodi briga o vrijednostima kulturno – povijesne baštine.

- Gradonačelnik Denis Ivanović zajedno s predstavnicima EKO agencije upoznao je građane sa situacijom po pitanju izgradnje crpne stanice u Kaštel Gomilici.
Prema izvatku iz glavnog projekta Agencije EKO Kaštelanski zaljev vidljivo je da na području  buduće  crpne stanice CS1 s pripadajućim kolektorima postoji izgrađena mješovita kanalizacija koja  će  izgradnjom novih kolektora postati oborinska,  a time  u značajnoj mjeri  eliminirati onečišćenja obližnjih plaža.

Nadalje, crpna stanica smještena je na trgu ispred kule Kaštilac u Kaštel Gomilici na površini koja služi za parkiranje. Objekt je potpuno ukopan u zemlju bez nadzemnog dijela, a oko objekta nije predviđeno ograđivanje prostora. Područje crpne stanice u površini cca 265 m2 će se urediti opločenjem u dogovoru s investitorom, Gradom Kaštela i Konzervatorskim odjelom te će se opskrbiti elektroenergetskim napajanjem preko razvodnog ormarića smještenog jugoistočno od crpne stanice, uz postojeću zgradu, tako da ne narušava vizualni dojam cijelog područja – ustvrdili su u Uredu gradonačelnika Kaštela i time zabrinutost koju je iskazao Savez za Kaštela, ocijenili kao neutemeljenu.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij