hren
 

GRADSKA KNJIŽNICA ZA SUGRAĐANE
Gradska knjižnica Kaštela omogućila je zainteresiranim građanima upoznavanje s knjigom „Viktor, kardinalova pobjeda“, autora Marlona Macanovića, o kojoj su okupljenima u Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel Sućurcu, govorili njen autor, kao i Mate Šimundić te ravnateljica GKK Renata Dobrić.

Nakon što je Karlo Lemac pročitao Molitvu bl. Alojzija Stepinca, o knjizi i njenom autoru govorila je ravnateljica Dobrić.

- Marlon Macanović je romansiran životopis kardinala Alojzija Stepinca "Viktor, Kardinalova pobjeda" napisao u svjetlu dvaju velikih obljetnica vezanih uz bl. kardinala Stepinca , povodom 120. obljetnice rođenja Alojzija Viktora Stepinca i 20. godišnjice proglašenja blaženim.

Inače, ovom prilikom moram istaknuti i kako sam u Hrvatskoj među prvima pročitala ovaj roman, jer je istog autor poslao na natječaj GKK raspisan za 20. obljetnicu GKK  „Natječaj za najbolji hrvatski povijesni roman“.

Znakovit je i naslov knjige, koja nosi naziv Viktor, a što je Stepinčevo krsno ime. Viktor ujedno znači i pobjeda, pa i samim naslovom autor želi ukazati i na to kako je kardinal Stepinac svojim životom beskompromisno svjedočio Istinu i ljubav prema Kristu, pobijedivši na taj način samo Zlo. Upravo zbog toga  knjiga nosi podnaslov – kardinalova pobjeda.

Čitajući knjigu „Viktor, kardinalova pobjeda“ bolje ćemo se upoznati s likom i djelom kardinala Stepinca, kojega i ovom prilikom prepoznajemo kao srčanog, hrabrog, iskrenog, istinoljubivog i domoljubnog čovjeka. Kako ne voljeti nekog tko je mogao ići linijom manjeg otpora i prodati se kako bi njemu bilo bolje, a on je ostao čvrst i ustrajan svjedočeći ljubav prema Bogu, Hrvatskoj i svom narodu – kazala je između ostalog Dobrić.

- Na 230 stranica, a uz uvod mr. sc. don Šimuna Doljanina i završnu riječ vjeroučitelja Mirka Jurića, čitatelj može proživjeti sve bitne događaje iz blaženikova života, rođenje, mladost, školovanje, ređenje, imenovanje za zagrebačkog nadbiskupa te kardinala, zbivanja uoči II. svjetskog rata, te samoga rata i poraća, utemeljenje Caritasa, osnivanje Karmela u Brezovici, uzništvo u Lepoglavi i Krašiću i drugo.

Romansirana biografija kardinala Stepinca podijeljena je u tri dijela i pisana je kronološkim slijedom uz detaljno navođenje kardinalovih govora, poslanica, te rasvjetljuje njegovo djelovanje i dijaloge sa poznatim osobama toga doba. Knjigu krasi naslovnica koju je naslikala Ivana Bilić Antičević – upoznao je publiku s knjigom prof. Šimundić, naglasivši da Alojzije Stepinac kroz roman Marlona Macanovića zrači snagom Isusa Krista, u kojega je vjerovao i kojemu je predao sav život, a njegov životni put svijetli svakom kršćaninu kao putokaz kako se živi duh Evanđelja.

O nastanku same knjige govorio je i njen autor, ustvrdivši da je  bl. Stepinac predmet autorovog vjerničkog divljenja oduvijek. Uz to, imao je i stručno-znanstveni interes kao magistar prava i ljubitelj povijesti, a napose one koje se tiče  hrvatskog naroda.

Nakon predstavljanja knjige, autor i predstavljači razgovarali su sa publikom koja je pokazala veliki interes za ovu temu, a među publikom bila je i dogradonačelnica Jadranka Matok Bosančić.

Foto: Luka Ištuk


KOMENTARI: