hren
 
Vrijeme: U Hidrometeorološkom zavodu prognoziraju da će četvrtak i petak biti najtopliji dani od početka ljeta
Živa u termometrima danas i sutra trebala bi dosezati najviše razine od početka ljeta. Prognoziraju to u Državnom hidrometeorološkom zavodu, a toplinski udar posebice bi trebao pogoditi kontinentalni dio Hrvatske. Jučer u 13 sati najtoplije je bilo u Komiži, u kojoj je zabilježeno 36 Celzijevih stupnjeva, u Šibeniku je bilo 34, u Splitu 33, a u Rijeci 30 stupnjeva. S druge strane, na kontinentu je bilo desetak stupnjeva manje  u Bjelovaru i Daruvaru jučer u 13 sati izmjereno je samo 19 stupnjeva, u Zagrebu 21 stupanj, a tek je nešto topliji bio Osijek sa 24 stupnja.

No na kontinentu bi danas i sutra trebalo biti kao što je jučer bilo u Komiži.

Najtopliji dani
 U četvrtak i petak očekuje nas vrlo toplo i sparno vrijeme. Teško je točno predvidjeti temperature, ali gotovo je sigurno da će se najviše dnevne kretati oko 34, 35 Celzijevih stupnjeva. Stoga u četvrtak i petak stvarno možemo očekivati najtoplije dane od početka ljeta  objasnila nam je dežurna sinoptičarka Državnoga hidrometeorološkog zavoda.
Obistine li se te prognoze, zrak će, zapravo, biti još vreliji. Jer meteorolozi dobivaju podatke o temperaturama zraka mjerenim u hladu. A na suncu će danas i sutra sigurno temperature dobro preskakati granicu od 40 Celzijevih stupnjeva. Kad se tome doda da je jučer u kontinentalnoj Hrvatskoj sunce bilo skriveno iza oblaka, razlika u temperaturi zraka prema očekivanim današnjim i sutrašnjim temperaturama prelazit će 20 Celzijevih stupnjeva.
Temperaturnim šokovima tu, međutim, neće biti kraj.
 Već u petak navečer, a posebno u subotu, doći će sa zapada i sjeverozapada do prodora nestabilnog vremena i vlažnog zraka.Temperature će stoga naglo pasti i bit će znatno niže nego u četvrtak i većem dijelu petka  ističu u Državnom hidrometeorološkom zavodu.
Prema sedmodnevnim prognozama koje DHMZ objavljuje na svojim internetskim stranicama, u nedjelju, ponedjeljak i utorak temperature će ponovno pasti na oko 20 Celzijevih stupnjeva.

Ljeto promjenjivo
U DHMZ-u ističu da će taj poremećaj ovaj put utjecati i na vrijeme na Jadranu. Dosad, naime, poremećaji i nevremena u pravilu su pogađali kontinentalni dio Hrvatske, a potkraj ovoga i početkom sljedećeg tjedna utjecat će i na planove onih koji se odmaraju u jadranskim ljetovalištima. I na Jadranu će stoga, ističu meteorolozi, biti nešto svježije.
Za razliku od prošloga ljeta, koje je obilježilo iznimno suho i vruće vrijeme, ovo je ljeto vrlo promjenljivo. Svima se čini da je lipanj bio posebno kišovit. No, kad se vrijednosti iz prošlog lipnja usporede s višegodišnjim rezultatima za taj mjesec, dobiva se ponešto drukčija slika.

Više: Večernji list


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij