hren
 

DIO KRIVICE I NA GRAĐANIMA
Prije približno mjesec i po dana smeće s kaštelanskih ulica, umjesto tvrtke Čistoća, odvozi gradska komunalna tvrtka Zeleno i modro. Iako su građani svjesni da prvi period prilagodbe i uvođenja u rad može donijeti određene probleme, stanje s komunalnim otpadom, posebno u danima vikenda, mnogi opisuju kao „katastrofalno“.

Tako su nam se tijekom zadnjih vikenda javili pojedini čitatelji, ukazujući na činjenicu da je subotom poslijepodne i nedjeljom ujutro dio kontejnera za kućanski otpad prepun, a do prvog radnog dana u tjednu stanje se na pojedinim lokacijama ne može niti opisati, iz čega mnogi zaključuju da se dio kontejnera ne prazni subotom. Takvo stanje dovodi i do posljedičnih veza s odlaganjem smeća  uokolo tih kontejnera te stvaranjem manjih deponija, koji s porastom temperatura predstavljaju, ne samo neugodu za oči, već se šire i neugodni mirisi te povećava mogućnost različitih zaraza.

- Tek smo na pragu proljeća, a pitamo se što će biti kad počnu stizati gosti i krene turistička sezona. Gdje ćemo sa svim smećem budući da će broj stanovnika u Kaštelima dnevno porasti za više tisuća – najčešći su komentari građana na postojeće stanje.

Da stanje nije onakvo kakvom su se građani nadali preuzimanjem posla od strane gradske tvrtke i sami smo se uvjerili nekoliko puta, a prošlog vikenda fotoaparatom i zabilježili nekoliko problematičnih lokacija.

Zbog čega  dolazi do takvog stanja, kakvu ulogu u svemu ima činjenica da u dijelu grada u odvozu smeća još uvijek pomaže tvrtka Čistoća  i hoće li se uskoro nešto promijeniti pitali smo nadležne, odnosno direktora tvrtke Zeleno i modro Alena Lučića. Lučić je ustvrdio kako se otpad s frekventnih lokacija, koje smo naveli u našem upitu, odvozi i subotom te je najavio nabavku još vozila i zapošljavanje dodatnog broja djelatnika kako bi se smeće odvozilo i češće te gradske ulice bile čistije. Rješavanje većeg dijela problema direktor vidi u odgovornijem ponašanju građana, kao i u podjeli spremnika po kućanstvima što bi trebalo biti realizirano tijekom godine.

- Vezano za prikupljanje miješanog komunalnog otpada obavještavamo  vas da se na lokacijama Cesta dr. F. Tuđmana, Obala kralja Tomislava i sve pristupne ceste za Obalu kralja Tomislava,  na kojima se nalaze spremnici za miješano prikupljanje otpada, odvoz odnosno prikupljanje otpada vrši se svaki radni dan osim nedjelje. Lokacije koje su navedene kao primjer neredovitog prikupljanja otpada spadaju u područje na kojim se odvoz otpada vrši redovito svaki dan osim nedjelje.
Nažalost i mi smo svjesni problema prepunih kontejnera, ali prema informacija kolega s terena razlog tome leži u nesavjesnom odlaganju otpada od strane građana, te se u spremnicima za miješani komunalni otpad često zatrpani drugim vrstama otpada poput građevinskog, glomaznog i zelenog otpada koji se ne smiju odlagati u spremnike miješanog komunalnog otpada.

Ovim pute apeliramo na sve građane Kaštela, da savjesno postupaju s odlaganjem otpada te da u spremnike za miješani komunalni otpad odlažu isključivo komunalni otpad.
Zeleno i modro ulaže napore da prizori pretrpanih kontejnera budu stvar prošlosti, ali bez suradnje građana i njihovog savjesnog odnosa prema odlaganju otpada naši napori će teško dati željeni rezultat .

Također, Zeleno i modro je još u fazi postupnog preuzimanja odvoza otpada te planiramo sa 1. travnja preuzeti i odvoz otpada u Kaštel Sućurcu.
Pripreme za ljetnu sezonu su već počele, kako sa nabavkom dodatnih vozila tako i sa potrebnim djelatnicima, a uvesti ćemo i odvoz otpada nedjeljom.

Krajnji cilj u smanjenju količine miješanog komunalnog otpada ćemo postići podjelom spremnika na adresama korisnika što je u planu za ovu godinu - kazao je direktor Lučić i još jednom naglasio kako će se uređenosti i čistoći okoliša doprinijeti samo zajedničkim trudom djelatnika tvrtke i građana grada Kaštela.

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij