hren
 

NADLEŽNI ODGOVORILI
U nastavku donosimo nekoliko pitanja naših čitatelja i odgovore koji su nam pristigli od strane nadležnih iz kaštelanske Gradske uprave.

- Obzirom na nedavne orkanske bure  i to ne samo ove zadnja nego i one unatrag desetak godina, kada je nastradao veliki broj stabala, ponajviše čempresa i borova, kao i značajan broj nastradalih palmi od kukaca, u Kaštelima kronično nedostaje zelenila. Postoji li kakva strategija ili  plan pošumljavanja za naredni period?
Svake godine u nevremenu ili zbog bolesti, štetnika  i starosti, strada dio stabala, dok se dio stabala zbog komunalnih razloga ili zbog opravdanih zahtjeva susjeda ukloni.  Ukupno se ne radi o velikom broju stabala. Također  svake godine se  velik broj stabala sadi na javnim površinama. Sadnja se provodi po projektu uređenja nekog javnog prostora ili parka, a nekad se stabla sade u skladu s procjenom službi. U pravilu se više stabala tijekom godine  posadi nego uništi. Stabla se  sade s namjerom da desetljećima ostanu u prostoru tako da se vrlo pažljivo procjenjuje kako i gdje što saditi ili uklanjati. Kaštela imaju niz uređenih parkova i drvoreda  po svim naseljima a najviše  u obalnom dijelu grada. U sjevernom dijelu Grada, najviše zbog uskih ulica, nedostaje drvoreda i javnog  zelenila što dugoročno treba rješavati provedbom urbanističkih planova.

- Stare jezgre Donjih Kaštela su prepune škrabotina, koji uključuju kako kukaste križeve, tako i uvredljive poruke, čime se narušava vizura samog mjesta, ali i stvara nelagoda svima koji tu žive i oni koji od turizma živa. S obzirom da su pojedine škrabotine na pročeljima kamenih kuća koje su vlasništvo samog Grada, privatno vlasništvo ili imaju neriješene imovinske odnose, zanima me hoće li Grad Kaštela poduzeti akcije uklanjanja istih prije početka turističke sezone, jer se radi  o općem interesu. Koliki je iznos u sklopu proračuna Grad Kaštela predviđen za uklanjanje natpisa u 2019. godini?
Vlastiti pogon sustavno i u skladu s prioritetima održavanja uklanja uvredljive natpise i poruke. No svi smo svjesni da nakon čišćenja na istim površinama osvanu slični ili isti natpisi. Odnosno takve površine u pravilu imaju svoje stalne „korisnike“.
Bez podizanja svijesti građana,  te bez jačanja suradnje svih službi, od policije, socijalnih službi i savjesnih građana ovakvih pojava se nećemo riješiti samo pranjem i čišćenjem poruka.

- Svjedoci smo nedavnog postavljanja fontane u Kaštel Starom vrijedne približno 440 tisuća kuna. Naglasio bi da postavljanjem fontane park nije u potpunosti dovršen, s obzirom da osvjetljenje zida i šetnice nije u funkciji još od prve godine kada je isti oštećen, te kasnije nije ponovno popravljen i stavljen u funkciju. Ono što je ostalo od toga jesu izgorene i korozivne metalne rupe u zidu koje predstavljaju nemar i nebrigu. Zanima me tko je odgovoran za popravljanje ovih nedostataka i što nadležni misle napraviti po tom pitanju, s obzirom da se radi o ulaganju koje je manje od vrijednosti same fontane?
Električna instalacija osvjetljenja zida  u Đardinu u Kaštel Starome je uništena zbog  utjecaja mora i vjetra tako da su gradske službe već reagirale i izradile troškovnik, a idućih dana će se izvršiti nabava nakon čega može započeti sanacija.

- Kada ćemo dobiti šetnicu od Baletne do Lukšića, sada je kompletno pomorsko dobro okupirano?
Nakon što se utvrdi granica pomorskog dobra, gradske službe će započeti s izradom projekta i uređenjem šetnice.

- Kada će biti objavljeni natječaji za ugostiteljske objekte na obali. Dok neki pribavljaju inventar za iste očekujući pobjedu na natječaju, drugi još niti ne znaju da će natječaj biti objavljen? Koliki će rok za prijavu biti,  kao i u slucaju Božicne bajke nekoliko dana ili ćemo dobit realne rokove za ispuniti uvjete? Što je u najmu prostora na obali u nadležnosti Grada, a što u nadležnosti Županije?
Natječaji idu početkom idućeg tjedna. Natječajna dokumentacija je uvijek ista i natječaj traje 21 dan. Poslovni prostori na obali, kao i kiosci u nadležnosti su Grada Kaštela, izuzev prostora koji su dobili koncesiju od Lučke uprave ili  Splitsko-dalmatinske županije (Marina Kaštela, ugostiteljski objekt i ski lift ispod zračne luke Split). Više informacija građani mogu dobiti u Upravnom odjelu za komunalno gospodarstvo i imovinsko pravne poslove Grada Kaštela.

Pitanja i nadalje možete postavljati putem  maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili Kontakt forme…


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
########### za moodul