hren
 

SVA RJEŠENJA BILA SU PRIVREMENA, ŠTO UČINITI DA SE PROBLEM OKONČA?
- Što učiniti da nam se iz susjedstva, doslovno ispod prozora, napokon očisti godinama nakupljeno smeće. Kako zaštiti okolne kuće od mogućnosti požara, trovanja i smrada? Kako imati mogućnosti baviti se turizmom... - tek su neka od pitanja koje već nekoliko godina postavlja nadležnima  vatrogasac Darko Piplica iz Kaštel Starog, no unatoč njegovim službenim pritužbama, konačnog rješenja problema s nagomilavanjem otpada u samom centru Kaštel Starog i dalje nema.

A radi se o maloj ulici Sv. Felicija, tipičnoj kaštelanskoj štradi, u kojoj ima i ponešto netipičnih problema.  Jedan od tih problema je ruševina stare kamene kuće u koju vlasnici duži niz godina bacaju različiti otpad, poput dasaka i druge trule drvene građe, zemlje, trnite, plastike, kamenja, različitog komunalnog otpada, pa je taj prostor idealno stanište životinjama koje se ne bi trebale tu nalaziti.
Takvo stanje ometa normalnu svakodnevicu cijelom susjedstvu, a posebno su ogorčeni oni koji su u zadnjim godinama uredili nekoliko apartmana, baš poput Darka, te tako željeli doprinijeti  kućnom budžetu.

- Gost dođe, otvori prozor i odustane od boravka. Uredno plaćamo sva davanja, poštujemo zakone no normalan, civiliziran život nemamo – tuži se Darko, koji navodi kako je pri renoviranju kuće trebao za svaki prozor i kamen odobrenje konzervatora, što je u potpunosti ispoštovao, no kako neki mogu raditi što ih volja i očito im nitko ne može ništa pa se često pita tko je u svemu ovome lud, a tko pametan.

Htjeli su susjedi i sami, o svom trošku očistiti to područje, no vlasnici su im zabranili. Darko, kojem je nakupljeni otpad tek metar udaljen od vrata i točno ispod prozora na zapadu kuće, te  njegovi susjedi obraćali su se do sada nadležnima u Gradu Kaštela, Policiji i Inspekciji za protupožarnu zaštitu.

- Dugogodišnji deponij u Kaštel Starom gradske službe su očistile u više navrata i to na način da su komunalni redari osobno ulazili na teren koji je nepristupačan strojevima i o trošku Grada izvlačili nagomilano smeće. U posljednjih godinu dana, redari su lokaciju posjećivali nekoliko puta mjesečno, a  dva puta i uz pratnju inspektora MUP-a koji su vlasniku uručili rješenje da je dužan ukloniti otpad zbog mogućnosti zapaljenja. Ovaj tjedan komunalni redari će ponovno obići lokaciju gdje se nalazi deponij i poduzeti sve raspoložive mjere kako bi se otpad uklonio iz stare gradske jezgre -  kazali su nam u Gradskoj upravi.

Uz ovaj deponij, susjedima ove kaštelanske uličice, ali i dijelu okolnih uličica, problem stvaraju i brojni golubovi, za koje  vlasnik deponija na krovu svoje kuće ima „izgrađen“ protuzakoniti golubarnik.

- Ako nam turisti, unatoč deponiju pod prozorom ipak ostanu, susretnu se s novim problemima. Posebno je to slučaj kod mog prvog susjeda. Zamislite turiste koji jedu na balkonu, a golubovi u letu ispuštaju izmet po njima. Sve je puno golubljeg izmeta i perja, ponekad su izuzetno glasni, jednostavno užas jedan. Ne znamo više kako se s tim boriti, kome se obratiti, što poduzeti  - očajan je bio naš domaćin.

Inače držanje golubova, u starim gradskim jezgrama, nije dozvoljeno prema važećoj Odluci o držanju domaćih i drugih životinja.

- Golubarnici se izričito zabranjuju u starim jezgrama ali i na pojedinim drugim područjima i  komunalni redari odmah će postupiti vezano uz navedeni slučaj – ustvrdila je pročelnica Marija Pelivan, a susjedi iz ulice Sv. Felicija i okolnih ulica nadaju se da će problemi  koji ih s prekidima muče nekoliko desetljeća, napokon biti uklonjeni i svi oni napokon moći širom otvoriti prozore.

Foto: Luka Ištuk

 


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij